Menu Zavřít

Miroslav Frayer: Koruna nemá proč posilovat

13. 12. 2012
Autor: profimedia.cz

Kurz koruny k euru během roku vykreslil na monitorech nedokončené W. Za posledních necelých dvanáct měsíců se domácí měna pohybovala v pásmu 24,30 až 25,90 koruny za euro. Ekonomika se nachází v recesi, a tak není divu, že se koruna obchoduje na slabších než rovnovážných úrovních.

Úrokové sazby jsou na minimu, čímž koruna ztratila na atraktivnosti v očích investorů. Co čekat od budoucího roku? Minimálně na jeho počátku se bude hospodářství nadále potýkat s velkými problémy způsobenými ochablou zahraniční poptávkou, slabou spotřebou domácností a minimální investiční aktivitou. Zároveň se ukazuje, že konvergence české ekonomiky k bohatšímu západu se zastavila.

Úrokové sazby by měly dle naší prognózy zůstat na historických minimech nejméně do roku 2014. A centrální bankéři si dokonce pohrávají s myšlenkou negativních úrokových sazeb. Kombinace všech těchto faktorů společně s hrozbou přímých devizových intervencí v případě prohloubení recese či výraznějších deflačních tlaků by měla bránit koruně v posilování.

V řeči čísel pro příští rok čekáme průměrný kurz 25,40 koruny za euro. Nepatrného zpevnění by se domácí měna mohla dočkat až ve druhé polovině roku, když na konci odhadujeme kurz na úrovni 25,20. To je však podmíněno hospodářským oživením v eurozóně a ve viditelném pokroku v řešení dluhové otázky. V době zvýšeného optimismu by ale nakonec koruna profitovat ani nemusela.

Nízké úrokové sazby v zemi se zdravým bankovním sektorem a relativně nízkým zadlužením ve srovnání s jinými státy by mohly motivovat spekulující investory ve využívání koruny jako financující měny pro investice v rizikovějších aktivech. Celkově tedy pro příští rok výrazné korunové zisky neočekávám, když se prostor pro zpevnění tuzemské měny zdá být značně omezený.


Čtěte také:

Čeští vývozci se slabší korunou v příštím roce nepočítají

Miroslav Singer: Kurz koruny je nevyčerpatelný nástroj, může být slabší a slabší

WT100

Intervence ČNB Česku z recese nejspíš nepomůžou


Autor je analytikem Komerční banky

  • Našli jste v článku chybu?