Menu Zavřít

Miroslav Frayer: Potenciály a rizika

3. 4. 2014
Autor: E15

Makroekonomická situace by v nadcházejících kvartálech měla obecně akciovým trhům nahrávat. Mezi nejziskovější by měly patřit japonské akcie, které jsou nyní atraktivní i z pohledu téměř desetiprocentního propadu v prvním čtvrtletí a které by měla podporovat extrémně uvolněná měnová politika.

Nízké ocenění nyní nabízejí některé západoevropské indexy, které by mohly těžit z hospodářského oživení a provedených strukturálních reforem. Mezi ně bychom mohli zařadit zejména burzy ve Francii a Itálii. Naopak německý DAX je se svým oceněním již poměrně vysoko, a investoři by tak mohli své prostředky přesouvat na jiné evropské trhy.

Vysoko oceněné jsou i americké akcie, jimž by navíc měl podrážet nohy konec kvantitativního uvolňování, což budoucí zisky do velké míry limituje. Rozvíjející se trhy nabízejí velký potenciál, ale zároveň vysoké riziko. Nadále hrozí pokračování odlivu kapitálu.

Přesto je v cenách akcií již s mnohými negativy kalkulováno a ocenění vůči rozvinutým trhům je velmi atraktivní. Černým koněm by mohly být některé čínské tituly, ale jen při pečlivém výběru. Riziko prasknutí kreditní bubliny může k zemi poslat akcie realitních či finančních firem.

Tuzemská burza toho příliš zajímavého nenabízí s výjimkou rakouské Erste bank, pro kterou i přes neuspokojivé hospodářské výsledky a nižší navrhovanou dividendu máme nákupní doporučení. Pro ty, kteří preferují atraktivní dividendový výnos, jsou alternativou akcie firem Telefónica ČR či Philip Morris ČR, zajímavá by mohla být i sázka na změnu dividendové politiky ČEZ. Slušnou dividendu by měly nabídnout Pegas i Fortuna.


Autor je analytikem Komerční banky


Čtěte také:

ebf - tip - debata

Katastrofa se nekoná. Rozvíjející se trhy rekordně rostou

Akciím dochází dech, nejistota na trzích žene růst zlata

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).