Menu Zavřít

Mise Topol pokračuje

28. 1. 2011
Autor: Euro.cz

Aktivity expremiéra

WT100

Bývalý šéf ODS a ministerský předseda Mirek Topolánek zůstává nadále držitelem diplomatického pasu a ministerstvo zahraničních věcí s ním možná prodlouží externí smlouvu o spolupráci. O okolnostech kontraktu ministerstva s Topolánkem napsal týdeník EURO už loni na začátku podzimu. Smlouvu i přidělení diplomatického pasu Černínský palác odůvodnil Topolánkovou kandidaturou na post generálního ředitele Mezinárodní agentury pro energii (IEA).
„Expremiér Topolánek měl smlouvu s ministerstvem jako externista do konce roku 2010. Cestovné za dobu jeho angažmá bylo vyčísleno na 182 655 korun. Ministerstvo zvažuje vzhledem k pokračování kampaně a blížícím se pohovorům s kandidáty o prodloužení smlouvy. Zatím k tomu však nedošlo,“ sdělil týdeníku EURO mluvčí ministerstva Vít Kolář. Topolánek by se podle jeho slov měl účastnit několika prezentací včetně vystoupení v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.
Volby ředitele IEA probíhají od druhé poloviny února až do března a kandidáti jsou tři: Topolánek, nizozemská ministryně Maria van der Hoevenová a současný šéf agentury Nobuo Tanaka z Japonska. Topolánek je podle médií papírově nejslabším kandidátem. „Šance se obtížně hodnotí. EU nemá jednotného kandidáta a nejdůležitější část výběru je teprve před námi. Každý z kandidátů má šance a nikdo není outsiderem,“ tvrdí však mluvčí Kolář. Diplomatický pas by měl Topolánek užívat do ukončení kandidatury.
Jako předseda vlády Mirek Topolánek horoval pro diverzifikaci nerostných zdrojů. Nyní ale svoje aktivity oproti dřívějším proklamacím upíná spíše na východ. Je členem poradního výboru kazašského polostátního Fondu národního blahobytu, navíc lobbuje za společnost CTY Group slovenských miliardářů Juraje Kamaráse a Ladislava Krajňáka. Ta chce prorazit hlavně v zemích bývalého Sovětského svazu.

  • Našli jste v článku chybu?