Menu Zavřít

Mission Possible

29. 9. 2006
Autor: Euro.cz

Kterak v pardubických šatnách vyřešili kopání do dveří

CIF24

Zkuste ztratit magnetickou kartu. Budete čekat několik dnů, než vám firma vyrobí novou. Přesně to byl problém hokejistů HC Moeller Pardubice, kteří by na šampionátu ve ztrácení klíčů a magnetických karet byli silnými favority. Problém, který kopání do dveří ne a ne vyřešit. Pokrok se však před šatnou nezastavil. Inspirace se dostavila z filmu Mission Impossible a společnosti Moeller Elektrotechnika, generálního sponzora. Ten hokejistům nainstaloval u dveří snímač otisků prstů M22-ESA z řady xCommand, který si pamatuje až sto různých ukazováčků.
Snímač využívá pro sběr dat infračervené záření, jež reaguje na teplotní rozdíly mezi jednotlivými papilárními liniemi a vytváří z nich digitální obraz prstu či jeho části. Proto nelze použít vychladlý uříznutý prst ani případného jednobuněčného dvojčete, protože ani v jejich případě nejsou klenby, smyčky a rýhy otisků prstů totožné. Zařízení porovnává sejmutý otisk s daty uloženými v databázi a podle výsledku svého zkoumání povolí, nebo zakáže do kabiny přístup. Zaregistrování nového hráče je otázkou několika minut. Bude-li mít hokejista ukazováček v sádře, umí systém uložit i dva tři náhradní prsty.
K „naloudování“ členů realizačního týmu, kteří smějí do hráčských prostor, slouží zařízení o velikosti dvou mobilních telefonů, takzvaná řídicí jednotka MFD Titan. Lze ji použít i k dalším snímačům otisků, například u dveří sekretariátu a dalších kanceláří. Místo titanu lze pro naprogramování snímače použít počítačový program CP-4 Simul, který je volně ke stažení na internetu (www.easy-mfd.cz), a kabel propojující počítač se snímačem. Zklamáním pro lupiče s laptopem bude, že kabel lze k zařízení připojit pouze zevnitř místnosti. A tak jediná možnost selhání hrozí při výpadku elektřiny.
Po instalaci biometrického zámku na pardubickém zimním stadionu podle zdroje týdeníku EURO ustalo i ťukání na dveře, v éře magnetických karet velice časté.
Kromě hokejové arény si M22-ESA pořídil i elektrotechnický velkoobchod Elkas v Praze. Do té doby nekontrolovatelný pohyb zaměstnanců v areálu na Maninách podle potěšeného vyjádření firmy okamžitě skončil. Administrativní náklady spojené se ztrátou, zapomínáním nebo obnovováním běžných přístupových systémů jsou prý plně eliminovány. Klíčům odzvonilo. Mission Possible.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).