Menu Zavřít

Mississippi odstraní z vlajky znak Konfederace - symbol rasismu

29. 6. 2020
Autor: čtk

Zákonodárci amerického státu Mississippi se v hlasování vyslovili pro odstraní znaku Konfederace, symbolu podpory otroctví, ze státní vlajky. Je to další případ odstranění symbolu rasismu v současné době nepokojů, které jsou reakcí na zabití amerického černocha George Floyda policistou v Minnesotě, napsala agentura Reuters.

Pro odstranění se o víkendu vyslovily obě komory zákonodárného sboru. Jmenovaly také výbor, který navrhne novou vlajku. Guvernér Tate Reeves již v sobotu uvedl, že zákon podepíše, pokud bude schválen.

V 19. století hrozilo jižním státům, že budou muse zrušit otroctví, a ty se proto odtrhly od USA a vytvořily Konfederaci. To vedlo v letech 1861 až 1865 k občanské válce.

Souhlasíte s odstraněním znaku Konfederace z vlajky Mississippi?

Černoši tvoří 38 procent populace Mississippi, která byla posledním státem s vlajkou se znakem Konfederace. Stát čelil rostoucímu tlaku na změnu vlajky po týdnech mezinárodních protestů proti rasové nespravedlnosti v USA, které vyvolaly odstranění mnoha soch a památek Konfederace. Protesty způsobilo zveřejnění videa z úmrtí Floyda, na kterém je vidět, že policista při zatýkání téměř devět minut klečel Floydovi na krku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).