Víno
V Horních Věstonicích působí společnost, která si vytkla za cíl vedle „pouhé“ produkce vína a jeho prodeje nabízet i širokou vinařskou osvětu. V malebném prostředí Pálavy vznikl Vinařský dům Vinohrad, jehož pracovníci se snaží nabízet nejen to nejlepší z moravských sklepů okolních producentů. Vedle asi desítky vinařů, jejichž vína prodávají, vybudovali vlastní sklepní hospodářství a na základě smluv s pěstiteli nakupují hrozny z nejvyhlášenějších viničních tratí. Ty potom sami zpracovávají a pod etiketou Vinohrad prodávají ve třech kvalitativních řadách. Výběr Traditional postavili na odrůdách Müller Thürgau a Frankovka, připravených podle nejlepších tradic moravských vinařů. Vyšší řadou je Premier, která preferuje především Ryzlink vlašský a příjemný Vinohrad rosé. Premium je nejvyšší řadou, kde vynikají vyšší jakostní kategorie hlavně z pálavy, chardonnay a rulandského modrého.
V rámci co nejširší nabídky zařadila společnost do svého portfolia i segment vybraných vín zahraničních, především z Francie, Itálie a Nového světa. Z nabídky více než dvou stovek etiket vám firemní sommeliér s ohledem na příležitost, osobní vkus či skladbu menu „ušije“ výběr přímo na tělo.
Ač Vinohrad nabízí i vína importovaná, těžištěm sortimentu je produkce domácí. Vína s otiskem jedinečného teritoria Pálavských vrchů, vína vysokých jakostí a vybraných chutí.
Chardonnay Premium 2005 výběr z hroznů, Vinohrad, je vínem barvy světlého zlata a excelentní jiskry. Kytka se v nose rozvine do valérů tropického ovoce a výrazné hroznové vyzrálosti se sladkou stopou v závěru. Vůně je bohatá a opulentní, má výrazný, elegantně komponovaný projev. V chuti nastupují nejprve ony tóny tropů s převahou ananasu, za nimiž se rozvíjí patrná vysoká cukerná příchuť, která svědčí o jeho vyšší přítomnosti. Ovšem v momentě, kdy by cukrová příchuť měla začít cukrkandlově těžknout, projeví se jiskřivý part kyselinek. Ten oživí dochuť do příjemného vyznění, jen úplně vzadu před odběhem zasáhne trochu razantně hořčinka. Víno, které spadá zřejmě mezi polosuchá až polosladká - na etiketě to není deklarováno -, skýtá příjemný doušek právě svým bohatě nazrálým, nasládlým, přitom však příjemně živoucím charakterem.