Menu Zavřít

Místo dluhopisů raději komodity. Experti z Bank of America tvrdí, že investorům budou v této dekádě vynášet spíše drahé kovy

10. 9. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Analytici Bank of America předpovídají, že komodity budou až do konce této dekády lepší investicí než dluhopisy
  • Může za to především očekávaný nárůst inflace, která podle expertů dosáhne zhruba pěti procent ročně
  • Ne všichni odborníci ale s tímto názorem souhlasí, protože investice do komodit jsou obvykle rizikové

Investujete do dluhopisů? Pak je možná na čase, abyste zvážili úpravu své dosavadní strategie. Jsou o tom alespoň přesvědčeni analytici Bank of America (BoA), podle jejichž názoru mají investoři upozadit právě dluhopisy, a místo nich by měli větší pozornost věnovat komoditám, jako jsou drahé kovy.

Za tímto vývojem podle odborníků stojí především nárůst inflace, k němuž by v nadcházejících letech mělo dojít. „Inflace byla za posledních 20 let utlumena na úroveň přibližně dvou procent ročně díky globalizaci a růstu technologického odvětví. Domnívám se ale, že tyto faktory se brzy oslabí, takže se vrátíme k inflačním trendům před rokem 2000, kdy ceny rostly průměrně o pět procent ročně,“ uvedl podle Business Insideru analytik BoA Jared Woodard. Stát se tak má právě především z důvodu částečně ustupující globalizace.

Outstream Placeholder

Jak toto vypadá v praxi, ukazuje například obchodní válka mezi Čínou a Spojenými státy. Vzájemný dlouholetý spor vede k přesunu výroby některého zboží zpět do USA, kde jsou ovšem vyšší náklady na mzdy pro zaměstnance, což samozřejmě zvyšuje ceny daného zboží a pohání inflaci.

Změna strategie 60/40

Analytici BoA sázejí na to, že pokud se jejich předpověď o strmém nárůstu inflace skutečně vyplní, mělo by to výrazně zvýšit zájem lidí o různé komodity, které jsou dlouhodobě považovány za vhodný způsob ochrany peněz před jejich znehodnocením. „Strukturální nárůst inflace naznačuje, že býčí trh v odvětví komodit právě začíná,“ doplnil Woodard.

BoA se zároveň nechala slyšet, že vybrané komodity mohou generovat roční výnosy ve výši okolo 11 procent. Pomoci tomu mají kromě zmíněné deglobalizace třeba rostoucí dluhy a deficity veřejných rozpočtů, přechod na obnovitelné zdroje energie nebo demografický vývoj.

Investory čeká dobrý rok. Důvěra ve finanční trhy podle Deloitte roste nejdéle za 20 let
Přečtěte si také:

Investory čeká dobrý rok. Důvěra ve finanční trhy podle Deloitte roste nejdéle za 20 let

Jak na tyto faktory zareagovat? Podle názoru amerických bankéřů by investoři měli přistoupit ke změně obvyklé strategie 60/40. Ta říká, že je vhodné vložit 60 procent svých peněz do nákupu dluhopisů a zbytek do komodit. Nyní by se však obě skupiny měly prohodit, což Woodard doporučil i v souvislosti s letošním děním. Komoditní indexy totiž vygenerovaly roční výnos mezi deseti až čtrnácti procenty, zatímco dluhopisový index Bloomberg Aggregate dosáhl za stejnou dobu výnosu jen kolem šesti.

Co se týče konkrétního investičního doporučení, podle BoA budou pravděpodobně nejvýnosnější drahé kovy. Velmi dobře se v poslední době dařilo především zlatu, jehož hodnota se letos zvýšila o 21 procent a dostala se na svá rekordní maxima. Od začátku roku 2022 pak cena žlutého kovu stoupla o více než třetinu.

Příliš velké riziko?

Najdou se pochopitelně i tací, kteří názor amerických bankéřů tak úplně nesdílejí. Jedním z nich je například Tomáš Tyl, vedoucí analytického oddělení z Fichtner Wealth Managers. Ten před uváděnou změnou strategie vyloženě varuje. „Se závěry analýzy Bank of America se neztotožňujeme. Chování dluhopisů a komodit v portfoliu je velmi odlišné. Nahrazování dluhopisů komoditami by pro řadu investorů mohlo znamenat velmi negativní důsledky,“ sdělil Tyl redakci Euro.cz.

MMF24

Dluhopisy podle něj mají do investičního portfolia přinášet stabilitu výnosů. Komodity jsou naopak většinou velmi kolísavé a jejich ceny obtížně predikovatelné, kvůli čemuž je investování do nich mnohem rizikovější. Dalším zásadním důvodem je pak dle Tyla fakt, že vztah komodit a inflace se projevuje až na opravdu dlouhém horizontu.

Cena zlata je na rekordu, jedna cihla stojí milion dolarů. Podle analytiků jde o dlouhodobý trend podpořený současnou politikou centrálních bank
Přečtěte si také:

Cena zlata je na rekordu, jedna cihla stojí milion dolarů. Podle analytiků jde o dlouhodobý trend podpořený současnou politikou centrálních bank

„Navíc je nutné zmínit, že nákup komodit je pro běžné investory problematický. U většiny komodit, jako je ropa či zemědělské komodity, nedochází k fyzickému nákupu, ale používají se finanční deriváty. Ty však neodrážejí růst komodit přesně a mohou za skutečnou cenou komodit zaostat, v případě růstu někdy i o desítky procent. Výjimkou tohoto dění je pouze zlato, kde i investiční produkty nakupují zlato fyzicky. Celkově tedy běžným investorům spoléhání na komodity nedoporučujeme,“ uzavřel Tyl.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).