Menu Zavřít

Místo Pentagonu Kulaťák

22. 9. 2005
Autor: Euro.cz

Armádní budovy na pražském Vítězném náměstí čeká zásadní rekonstrukce

Český Pentagon, ambiciózní projekt exministra obrany Jaroslava Tvrdíka, je už definitivně passé. Vojáci začnou místo výstavby zcela nového velitelského ústředí kousek za Prahou už za pár týdnů rekonstruovat své staré budovy, které stojí v pražských Dejvicích, v okolí „Kulaťáku“. Na celý projekt mají 1,183 miliardy korun. Armáda chce na veškeré stavební práce v okolí Vítězného náměstí vyhlašovat veřejné zakázky. Tvrdí, že všechny tendry budou „efektivní a transparentní“.

Hotel pro oficíry.

První stavební práce začnou v budově Domu armády Praha. Ta stojí hned v sousedství sídla generálního štábu, od nějž ji dělí jen úzká Buzulucká ulice, čelem do Vítězného náměstí. V objektu vojáci až dosud pořádali nejrůznější odborné semináře, například pro své partnery z NATO a také tiskové konference. V budově sídlilo i kino. Interiéry objektu jsou sice poměrně moderní, fasáda je už ale značně zchátralá.
Projekt počítá s tím, že Dům armády Praha projde totální proměnou: stane se z něj „ubytovna hotelového typu“ pro téměř stovku hostů a „gastrocentrum“ pro šest set lidí.
„Na ministerstvu obrany – generálním štábu se denně uskutečňuje řada pracovních jednání za účasti odborníků z české armády, i zemí Severoatlantické aliance. Z úsporných důvodů bylo proto přijato rozhodnutí využít části budovy pro ubytování mimopražských pracovníků při služebních cestách a pracovníků Stálého operačního centra ministerstva při krizových situacích,“ sdělila týdeníku EURO Mira Třebická z tiskové služby ministerstva obrany. „Studie ukázala i na možnosti vybudování několika víceúčelových sálů na bázi dnešního kina Evropa,“ dodala. Sály mají mít celkovou kapacitu tři sta osob. Zaměstnanci sousedního generálního štábu budou mít do rekonstruovaného Domu armády Praha snadnou cestu: obě budovy budou totiž přímo propojeny jednačtyřicet metrů dlouhou spojovací chodbou.
Počáteční fáze rekonstrukce by měla skončit v první polovině roku 2007. Pak začne fáze druhá, nazvaná „rekonstrukce ministerstva obrany – generálního štábu“. Jde o komplex několika propojených budov mezi Vítězným náměstím, Evropskou a Banskobystrickou ulicí.

EBF24

Vítězné bez provozu.

Kromě administrativních prostor pro jednotlivé ministerské odbory vznikne v jednom z bloků zcela nové specializované „režimové pracoviště“ pro práci s utajovanými informacemi všech druhů, od „vyhrazeno“ po „přísně tajné“. Bude v něm také Stálé operační centrum, z něhož generálové řídí například české jednotky v zahraničních misích.
Uprostřed komplexu ministerských a štábních budov pro 450 úředníků a vojáků (norma osm metrů čtverečních na jednoho úředníka) navíc vznikne rozlehlé prosklené atrium, podobné pyramidě na nádvoří pařížského Louvru. Projekt je označuje jako „veřejnou zónu“ s několika zasedacími sály pro veřejná jednání, tiskovým a informačním centrem, odbornou knihovnou a podatelnou.
Vojáci si dávají na celém projektu záležet a do přípravného týmu proto sezvali své „nejlepší lidi“. „V týmu pracují odborníci, kteří mají zkušenosti z práce na ministerstvu a někteří z nich z organizačních struktur NATO včetně centrály Aliance v Bruselu,“ uvádí se v materiálu tiskové služby ministerstva obrany pro týdeník EURO.
Svou podobu nezmění ale jenom armádní objekty v pražských Dejvicích. Jiný bude za pět let i samotný „Kulaťák“. Městská část Praha 6 má totiž v plánu náměstí radikálně zklidnit a omezit až příliš intenzivní automobilový provoz. Radnice proto plánuje svést dopravu, které nyní přes náměstí projíždí ve směru Evropská třída-Svatovítská ulice- třída Milady Horákové, zcela mimo Vítězné náměstí. Doprava bude z Evropské odkloněna čtyřproudovou ještě před hotelem Diplomat přímo do Svatovítské.
Pro ministerstvo obrany to bude znamenat, že kvůli plánovanému obchvatu bude muset obětovat část kasáren generála Heliodora Píky, které zezadu sousedí s generálním štábem. Vojáci ale prý s plánem Prahy 6 souhlasí, protože si na rok 2011 stejně plánovali kasárny zmodernizovat.

Tvrdíka to táhlo do Ruzyně.

Úvahy o tom, kde budou v budoucnosti úřadovat čeští generálové a úředníci ministerstva obrany, odstartoval v roce 2002 exministr obrany Jaroslav Tvrdík. Tehdejší plán s krycím názvem „Projekt český Pentagon“ předpokládal, že armáda opustí několik desítek svých pražských budov a přestěhuje se do nově postaveného objektu poblíž ruzyňského letiště. Vojáci předpokládali, že by mohli odprodejem svých budov na území hlavního města získat pět až osm miliard korun. Celá stěhovací akce se měla dle tehdejších propočtů uskutečnit behěm tří až čtyř let s tím, že by český Pentagon mohl začít fungovat v roce 2006.
Armáda stále vlastní v Praze desítky objektů, některé z nich na velmi lukrativních místech. Například ministerstvo obrany sídlí v honosné budově s velkou zahradou v ulici Na Valech poblíž Pražského hradu. O budovu měla zájem i americká rozhlasová stanice Svobodná Evropa.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).