Menu Zavřít

Místo Prahy raději Ústí nad Labem. Nemovitosti v regionech přináší mnohem vyšší výnosy než ty v hlavním městě, ukazuje analýza

14. 8. 2024
Doba čtení: 4 minuty
Autor: Depositphotos
  • I přes komplikovanou situaci na tuzemském realitním trhu se investice do nemovitostí stále vyplácí
  • Nejlepší příležitosti ovšem už dávno nenabízí Praha, ale spíše ostatní české regiony, které zůstávaly dlouhodobě opomíjeny
  • Z krajských měst má aktuálně nejvyšší výnos z nájmu Ústí nad Labem, dobře jsou pak na tom i byty v Ostravě, Karlových Varech nebo Jihlavě

Nemovitosti jsou dlouhodobě považovány za jednu z nejlepších možností, kam mohou lidé vložit své našetřené peníze. Jejich hodnota se totiž ve většině případů neustále zvyšuje, a pokud navíc majitelé pronajímají byt nájemníkům, můžou dosáhnout skutečně velmi slušné návratnosti své původní investice.

Experti na tuzemské reality ovšem upozorňují, že současný trh nemovitostí v České republice je velmi různorodý, což následně ovlivňuje i návratnost investice. „Dnes už v Praze investor nemůže počítat s výnosem nájmu v kontextu procentuálního zhodnocení finančních prostředků. Dávno nefunguje rovnice, kdy je splátka úvěru pokryta výnosem z nájmu,“ uvedl pro Euro.cz Jaroslav Ton, spoluzakladatel realitní a investiční skupiny Salutem Group.

Outstream Placeholder

Za tímto vývojem stojí především skutečnost, že na realitním trhu je dlouhodobě velký počet subjektů, které hledají investiční příležitosti pouze v Praze a jejím blízkém okolí. Zejména zahraniční investoři do nemovitostí totiž jiným tuzemským lokalitám nevěří. Právě vyšší podíl investorů ale následně vede k jejich ochotě akceptovat nižší výnos.

Ačkoliv tedy v posledních letech rostly ceny nemovitostí v Praze o dost rychleji než v jiných městech, růst nájemného tam byl výrazně pomalejší. To se samozřejmě projevilo rovněž na poklesu výnosů z nájmů, který ve zdejší metropoli dosahuje nejnižší hodnoty v celém Česku, tedy zhruba 3,9 procenta.

Dobré výnosy i v menších městech

Z uvedených údajů vyplývá především to, že nejlepší příležitosti pro investice do nemovitostí se aktuálně nenachází v Praze, ale spíše v okolních regionech. V nich totiž pořizovací cena bytů není až tak vysoká, což následně vede k vyššímu výnosu z nájmu.

„Nižší ceny nemovitostí mimo hlavní město umožňují investorům dosáhnout výrazně lepší návratnosti investic. Rostoucí poptávka po kvalitním nájemním bydlení mimo Prahu, poháněná zájmem mladých rodin a pracujících z domova, přináší investorům jistotu stabilních příjmů. Kromě toho se regiony stále více rozvíjejí, a to jak z hlediska infrastruktury, tak i zvyšující se kvality života, což dále zhodnocuje jejich potenciál pro dlouhodobé investice,“ řekl Ton.

Nejhorší dostupnost bydlení v celé Evropě. Češi potřebují na pořízení nemovitosti více než 13 hrubých ročních mezd
Přečtěte si také:

Nejhorší dostupnost bydlení v celé Evropě. Češi potřebují na pořízení nemovitosti více než 13 hrubých ročních mezd

Třeba v Ústí nad Labem v současnosti výnos z pronájmu bytu dosahuje 7,1 procenta. Z krajských měst jsou pak pro investory velmi atraktivní rovněž Ostrava, Karlovy Vary, Jihlava nebo Zlín, kde se výnos pohybuje v rozmezí od pěti do šesti procent. Dobrých výnosů ale dosahují i rezidenční nemovitosti v menších českých a moravských městech.

Výnos z pronájmu bytu v českých krajských městech

Krajské město Výnos
Ústí nad Labem 7,1 %
Ostrava 5,8 %
Karlovy Vary 5,7 %
Jihlava 5,6 %
Zlín 5,4 %
Pardubice 4,8 %
Plzeň 4,7 %
Liberec 4,6 %
České Budějovice 4,5 %
Hradec Králové 4,5 % 
Olomouc 4,3 %
Brno 4,1 %
Praha 3,9 %

Zdroj dat: Deloitte Real Index Q1 2024 a Deloitte Rent Index Q2 2024

„V Ústeckém kraji je dlouhodobě nejvyšší míra nezaměstnanosti v České republice a kvůli tomu je označován jako problémový a rizikový. Tento faktor odrazuje investory, kteří odmítají investovat, protože situace není dobrá. Není to však pravda, ostatně ke 30. červnu 2024 činila míra nezaměstnanosti v tomto kraji 5,9 procenta. V porovnání s ostatními regiony Evropské unie, kde průměrná míra nezaměstnanosti ve stejném období činila šest procent, na tom tedy Ústecký kraj nijak špatně není,“ zmínil Ton.

Dva byty jsou lepší než jeden

Mnoho investorů se nákupu nemovitostí v českých regionech obává i z důvodů geografické vzdálenosti od svého bydliště, která samozřejmě může představovat problém ve chvíli, kdy je třeba něco urychleně vyřešit přímo na místě. Tato situace ale má poměrně jednoduché řešení. Investoři totiž mohou své peníze vložit do fondů zaměřených na nemovitosti s profesionální správou majetku. Díky tomu jim zmíněné starosti odpadnou a zároveň se nepřipraví o možnost investovat v regionech s vysokým výnosem.

Kromě něj mají mimopražské nemovitosti také další významnou výhodu. Místo nákupu jednoho bytu v tuzemském hlavním městě lze totiž za podobnou cenu koupit v regionech byty dva. Dokazují to i aktuální data, podle nichž je pořízení jednoho bytu v Praze o velikosti 60 metrů čtverečních o téměř jeden milion korun dražší než nákup jednoho bytu v Olomouckém kraji a jednoho bytu v Ústeckém kraji dohromady.

ebf - tip - debata

Je libo bungalov v Tatrách či apartmán na Tenerife? Nabízíme podíl už od sta eur a až devítiprocentní zhodnocení, láká Rajnoch z InvestBay
Přečtěte si také:

Je libo bungalov v Tatrách či apartmán na Tenerife? Nabízíme podíl už od sta eur a až devítiprocentní zhodnocení, láká Rajnoch z InvestBay

Vlastnit dva byty místo jednoho je samozřejmě lepší varianta z mnoha různých důvodů. „Když bude investor chtít vytáhnout část peněz z investice, nemůže držený byt prodávat po částech. Byt v Praze musí prodat najednou, když ale bude mít nemovitosti v Olomouckém i Ústeckém kraji, může prodat jen jednu z nich. Zároveň mu pak varianta nákupu nemovitostí ve dvou regionech nabízí regionální diverzifikaci,“ uzavřel spoluzakladatel Salutem Group.

Počet hrubých ročních mezd daného kraje na nákup jednoho bytu o velikosti 60 metrů čtverečních v tomtéž kraji

Kraj Počet mezd
Jihomoravský 11,9
Hlavní město Praha 11,1
Olomoucký 9,6
Královéhradecký 9,3
Středočeský 9,1
Pardubický 8,8
Jihočeský 8,5
Liberecký  8,3
Zlínský 8,1
Plzeňský 8,0
Vysočina 6,6
Karlovarský 6,2
Moravskoslezský 5,7
Ústecký 4,1

Zdroj dat: Deloitte Real Index Q1 2024 a hrubé mzdy podle krajů dle ČSÚ k 31. 3. 2024

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).