Menu Zavřít

Místo příležitosti se Čína stává pro Apple hrozbou

29. 4. 2016
Autor: Euro

Ve středu se akcie technologického kolosu Apple zřítily o téměř šest procent, což představuje propad tržní hodnoty o čtyřicet miliard dolarů. Důvodem bylo zklamání investorů z výsledků firmy, která poprvé od roku 2003 zažila meziroční propad tržeb.

Hlavní potíží pro Apple je propad prodaných iPhonů a pokles tržeb na největších trzích, kde působí, což je USA, Evropa a Čína. Právě čínský trh byl přitom v minulých letech tahounem prodejů iPhonů.

Propad tržeb i prodaných kusů smartphonů je přitom pro největší světovou firmu světa problém. Chytré telefony jsou totiž vlajkovou lodí celé firmy, když představují pro Apple zhruba dvoutřetinové tržby.

Čína se tak začíná stávat pro Apple hrozbou s tím, jak jdou nahoru místní výrobci chytrých mobilů jako Huawei, Xiaomi nebo Oppo. Mobily těchto firem nabízejí stejné funkce jako iPhony, ale jsou o desítky procent levnější. A to může hrát velkou roli v době, kdy čínská ekonomika prudce zpomaluje, což se odráží rovněž na životní úrovni čínských domácností. Jejich ochota utrácet za prémiovou značku proto může klesat.

Další potíží je, Apple nepřinesl na trh zásadní model iPhonu, který by přinutil kupující platit prémii za značku oproti čínským výrobkům. Menší model iPhone SE je například podobný předchozí řadě 5C. „A ta se neprodává dobře,“ uvedl pro agenturu Reuters Ču Jou Pcheng, prodejce iPhonů v Šenčenu. Velké rozdíly oproti modelové řadě iPhone 6 ostatně Apple nepředvedl ani při uvedení iPhone 6S a jeho většího bratra iPhone 6S Plus.

Meziročně kromě prodejů chytrých telefonů klesají ovšem rovněž iPady a počítače Mac. Výpadky chce Apple nahradit větším důrazem na služby. Ani tady ale situace nemusí být růžová, protože jeho mobilní služby v zábavě byly čínskými úřady zablokovány.


Čtěte dále:

Prodeje iPhonů se zadrhly. Applu klesly tržby a zisk

WT100

Facebooku prudce rostou příjmy, zisk i počet uživatelů

Konec dělby práce? Applu nebo Tesle specializace nevyhovuje

  • Našli jste v článku chybu?