Menu Zavřít

Místo technologií vsadí na BRIC

13. 7. 2006
Autor: Euro.cz

ČP Invest

PRAHA (tos) - Změnit neúspěšnou investiční strategii se rozhodla u jednoho ze spravovaných fondů investiční společnost ČP-Invest. To se odrazí i ve změně názvu jí obhospodařovaného Fondu nové ekonomiky, který se přejmenuje na Fond nových ekonomik. Doposud se zaměřoval výhradně na perspektivní společnosti z odvětví technologií, přičemž převážná část portfolia vychází z indexů S&P High Tech Composite a DJ Stoxx L&M Tech. Od konce srpna ale bude investovat do diverzifikovaného globálního akciového portfolia na trzích, které se vyznačují značným potenciálem růstu a zároveň patří do skupiny rozvíjejících se ekonomik - tedy především do takzvaných zemí BRIC. (Brazílie Rusko, Indie, Čína). Tyto ekonomiky s vysokým potenciálním růstem se vyznačují atraktivním oceněním.
„Portfolio bude obsahovat tituly, které budou regionálně pocházet z Asie, Latinské Ameriky či východní Evropy. Bude se jednat o tituly, které jsou v daném regionu považovány za velmi bonitní s rychlou dynamikou růstu,“ tvrdí ČP Invest. Čtveřice zemí skrývajících se pod označením BRIC nyní představuje čtyřicet procent světové populace, ale zatím pouhých deset procent světového HDP a tři procenta světové tržní kapitalizace. Jejich dlouhodobý růst očekávají analytici na celém světě. V posledních dvou měsících přitom tamní burzy prošly výraznou korekcí.
Fondu ČP Investu založenému na jaře 2002 se doposud příliš nedařilo. Za čtyři roky kurz jeho podílových listů poklesl o patnáct procent.

CIF24

Roční výnosnost (vždy k 31. 12.)

  • 2005 -1,84 %
  • 2004 5,52 %
  • 2003 22,87 %
  • 2002 -25,93 %

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).