Menu Zavřít

Mistrem světa v míchání nealko koktejlů Mattoni Grand Drink 2016 je Slovák Doboš

19. 6. 2016
Autor: Mattoni Grand Drink 2016

Absolutním vítězem mistrovství světa v míchání nealkoholických drinků Mattoni Grand Drink 2016 byl vyhlášen slovenský barman Ladislav Doboš.

V napínavém barmanském finále před zraky zaplněného Staroměstského náměstí, v rámci zábavné hudební show Mattoni Koktejl Festival, umíchal ten nejlepší drink s názvem A Touch of Spring. Kombinace mrkve, anýzu a feniklu svou chutí přesvědčila odbornou porotu a Ladislav Doboš tak zaslouženě převzal cenu z rukou ředitele Karlovarských minerálních vod Alessandra Pasqualeho a viceprezidenta IBA pro Evropu Pepeho Dioniho.

Vítězný koktejl se nese v duchu výrazných chutí a svou lehkostí, nízkou energetickou hodnotou a efektním provedením splňuje všechny atributy moderní mixologie. Mistrovství světa v míchání nealkoholických nápojů probíhalo již od sobotního rána. První den bojovalo 23 barmanů z celého světa o postup do finálové pětice, mezi kterou se probojoval i český reprezentant Achim Šipl. Na konci sobotní barmanské soutěže vyhlásila porota také vítěze ve speciálních kategoriích: Nejlepší technika (Slovensko), Nejlepší design (Achim Šipl) a Nejlepší inovace.

Achim Šipl v dnešním finále poměřil své síly s barmany ze Slovenska, Lotyšska, Kypru a Fililpín. Po celou dobu hodnotila výkony barmanů a chutě připravovaných koktejlů desetičlenná mezinárodní odborná komise. Její členové se rekrutují z prezidentů barmanských asociací a členů IBA Boardu (vedení Mezinárodní barmanské asociace).

„Musím říct, že se kvalita soutěžních drinků rok od roku zvyšuje a máme stále větší problém vybrat ten nejlepší. Úroveň soutěžících barmanů a inovativnost koktejlů dokazuje, že nealkoholické drinky jsou trendy a mají svou budoucnost,“ ohodnotil kvalitu letošního ročníku Aleš Svojanovský, prezident České barmanské asociace. Ocenil také netradiční suroviny: „Zaujalo mě například použití japonského yuzu nebo koriandr v promyšlených kombinacích. Všechny soutěžní koktejly byly letní a svěží a porota neměla snadné rozhodování. Sám bych těžko hledal svého favorita.“

Nedělní Mattoni koktejl festival ukázal divákům na místě i v přímém televizním přenosu ojedinělou barmanskou a hudební show. Na podiu se vedle barmanů předvedly špičky české a slovenské hudební scény, zahrály například skupiny No Name, MIG 21, Slza a zpěvačky Ewa Farna a Barbora Poláková. Celým večerem již tradičně vtipně provázela moderátorská dvojice Adéla Banášová a Libor Bouček. Barmanské show se zúčastnili a svou přítomností podpořili soutěžící barmany i známé osobnosti, jako například Gábina Soukalová nebo Leoš Mareš. Součástí festivalu byl také koncert Daruj krev pod záštitou Českého rozhlasu.

„Jsme velmi hrdí na to, že je to právě naše česká minerální voda Mattoni, která je součástí nealkoholických koktejlů světové kvality a splňuje ty nejvyšší požadavky Mezinárodní barmanské asociace na chuť a kvalitu. Mattoni dlouhodobě podporuje zdravý životní styl a propagace originálních nealkoholických koktejlů je součástí této filozofie,“ říká Alessandro Pasquale, generální ředitel společnosti Karlovarské minerální vody.

Devatenáctý ročník Mattoni Grand Drink, šesté mistrovství světa konané pod záštitou IBA, již tradičně představil nejnovější trendy v mixologii a s nimi spojený zdravý životní styl. Porota kladla důraz nejen na chuť koktejlů, ale také na inovativní postupy v přípravě, netradiční ingredience a originální vzhled. Všechny koktejly musí v soutěži splňovat nízký kalorický limit a obsahovat českou minerální vodu Mattoni. Ta se pro svou unikátní chuť a vyvážené složení minerálů stala vybranou vodou IBA – Mezinárodní barmanské asociace.
Výsledková listina Mattoni Grand Drink 2016:

První místo: Ladislav Doboš s koktejlem A Touch of Spring, hlavní cena: 10 000 USD Druhé místo: Achim Šipl s koktejlem Cou Cou, cena: 3 000 USD
Třetí místo: Jessie Ray Clasicas z Filipín s koktejlem Winter Haven, cena: 2 000 USD


Vítězný recept koktejlu:

EBF24

• 5 cl 100% mrkvové a jablečné šťávy ZDRAVO
• 1 cl posilujícího nápoje ze zázvoru a citronové trávy BOTTLE GREEN
• 1 cl anýzového sirupu MONIN
• 0,5 cl čerstvé citronové šťávy
• 25 g čerstvého fenyklu
• 10 cl perlivé minerální vody MATTONI

Ozdoba: Mrkev, anýz, fenykl, ředkvička a červená řepa
Způsob přípravy: Shake

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).