Menu Zavřít

Mittal nás neovládne, tvrdí šéf Arceloru

7. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Guy Dollé

PRAHA (mat, foj) - Přenechte mi vládu nad Arcelorem a já vám za vaše podíly zaplatím 19,8 miliardy eur, vzkázal akcionářům zmíněné firmy počátkem března majitel společnosti Mittal Steel Lakshmi Mittal. Vlnu emocí, kterou touto nabídkou vyvolal, předpokládal jen málokdo. Pro vedení Arceloru a některé jeho akcionáře se z podnikatele indického původu stal nepřítel číslo jedna. Mittalovi však zřejmě taková reakce nevadí. Transakci chce uzavřít do poloviny června. Otázka zní, zda bude mít s kým. „Záměru společnosti Mittal Steel chybí veškerý hospodářský a průmyslový základ. Arcelor a Mittal Steel se k sobě jako společnosti prostě nehodí. Zamítnutím nepřátelského převzetí jsme jen naplnili očekávání našich akcionářů a trhu,“ tvrdí v exkluzivním rozhovoru pro týdeník EURO šéf Arceloru Guy Dollé.

EURO: Pokud přece jen dojde ke spojení společností Arcelor a Mittal Steel, v čem jsou největší rizika pro ocelářství? DOLLÉ: Výsledek fúze by měl být vždy větší než suma obou součástí. V posledních letech jsme investovali hodně energie do restrukturalizace a kvality našich produktů. Jsme zdravý podnik, který je podle výnosnosti jedničkou na trhu. Mittal nemá ještě dodělané domácí úkoly. Existuje nebezpečí, že by byl Arcelor, jednička, co se týče výzkumu a vývoje, možným spojením s Mittalem stáhnut dolů. To by bylo špatné i pro celosvětový vývoj ocelářského průmyslu.

EURO: Mohlo by sloučení přinést i nějaké výhody? DOLLÉ: Takovou otázku považuji za bezpředmětnou. Již jsem řekl, fúze má smysl jen tehdy, když vznikne větší hodnota, než by ji společnosti dokázaly vytvořit samy. Arcelor a Mittal se k sobě vůbec nehodí. Naše společnost má úplně jinou představu o tom, jak by měla vypadat spolupráce s akcionáři, zaměstnanci a zeměmi, ve kterých působíme. Jsme přesvědčeni, že pro naše akcionáře a zaměstnance dokážeme vytvořit výrazně větší hodnotu, než by tomu bylo ve spojení s Mittal Steel. Tuto pozici podporují jak akcionáři, tak zaměstnanci.

EURO: Osobně jste vyrazil do Evropy a Severní Ameriky přesvědčovat akcionáře o nevýhodnosti prodeje jejich podílů společnosti Mittal Steel. Kolik se vám jich podařilo přesvědčit? DOLLÉ: Mluvili jsme s velkou částí našich akcionářů, která představuje více než osmdesát procent kapitálu. Jsem přesvědčen, že se budeme moci úspěšně bránit nepřátelskému převzetí. Máme jasné signály, že naši akcionáři nabídku odmítají.

EURO: Očekáváte, že Mittal nabídku za převzetí zvýší? DOLLÉ: Pan Mittal stále znovu zdůrazňoval, že nabídku nenavýší. Na všechno další se musíte zeptat jeho.

WT100

EURO: Jak vypadá současná expanzní politika Arceloru, vyjednáváte o převzetí některého z vašich konkurentů? DOLLÉ: Chceme, aby pozice Arceloru byla v budoucnosti ještě silnější. To potvrzují i strategické investice v nejčerstvější minulosti. Zejména naše postavení na globálních růstových trzích je velmi silné. Podívejte se třeba do Jižní Ameriky, tam vévodíme trhu. S Dofascem jsme silní i v Severní Americe, v Asii jsme rozšířili aktivity. Uzavřeli jsme strategické partnerství s Nippon Steel a Bao Steel. Náš vstup do Laiwu byl dalším výrazným signálem.

EURO: Jsou aktivity Mittal Steel předpovědí další vlny fúzí v ocelářství? DOLLÉ: V příštích letech zajisté dojde k zesílené konsolidaci na trhu s ocelí, protože trh je stále silně rozdrobený. Při tomto procesu bude hrát Arcelor rozhodující roli. Růst je naší strategií, ale ne růst za každou cenu. Vždy musíme pro své akcionáře vytvořit novou hodnotu.

  • Našli jste v článku chybu?