Menu Zavřít

Mizerný rok stavařů. Sektor rostl poprvé až v prosinci

7. 2. 2017
Autor: ČTK

Stavební produkce v Česku se loni meziročně snížila reálně o 7,6 procenta. Kleslo pozemní i inženýrské stavitelství. V prosinci pak stavebnictví meziročně vzrostlo o 1,9 procenta, hlavně díky pozemním stavbám. Podle analytiků hlavními důvody poklesu jsou nedostatek velkých zakázek v infrastruktuře a složité povolování nových staveb. Podepsala se na něm i vysoká srovnávací základna z roku 2015, kdy Česko dočerpávalo evropské dotace z programového období 2007 - 2013.

„Pozemní stavitelství zažívá pozvolný nárůst díky neutuchajícímu zájmu o komerční nemovitosti. Nicméně stále se musí potýkat s administrativními překážkami, které prodlužují start nových projektů. Naproti tomu inženýrské stavitelství zůstává i nadále v útlumu. Přetrvávající nedostatek zakázek, respektive jejich nepřipravenost zanechává tuto část stavebnictví v hluboké depresi,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Zatímco produkce pozemního stavitelství loni meziročně klesla o 3,3 procenta, inženýrské stavitelství, zahrnující převážně dopravní infrastrukturu, propadlo dokonce o 16 procent.

V prosinci stavebnictví vzrostlo o 1,9 procenta. „Produkce samozřejmě nemohla téměř nijak vykompenzovat předchozí propad, ale jak se zdá, situace se pomalu začíná stabilizovat. V pozemním stavitelství letos očekáváme růst o 2,5 procenta. Zda se podaří nastartovat i výstavbu infrastruktury, je velkou otázkou,“ doplnil Dufek. Propad by se ovšem podle něj měl zastavit, protože padat už není příliš kam.

Podle ředitele analytické společnosti CEEC Research Jiřího Vacka je potřeba objektivně dodat, že rok 2015 byl rokem dočerpávání evropských dotací z předchozího programového období, srovnávací základna tak byla vysoká. „Pro letošní rok očekávají ředitelé stavebních firem mírný růst sektoru, který by měl vycházet jak z rostoucích soukromých investic, tak i díky růstu veřejných investic,“ dodal Vacek.

Stavebnictví (meziroční změna):


source: tradingeconomics.com

Zajímají vás další makrodata? Naleznete je na webu Finance.cz

Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václava Matyáše my měl být výsledek stavebnictví alarmující zprávou pro českou vládu. „Ale zdá se, že jejich pozornost je upřena jiným směrem. Obávám se, že s přibližujícím se termínem voleb budou mít o osud stavebnictví ještě menší starost,“ sdělil Matyáš. Na konci prvního pololetí loňského roku podle ČSÚ pracovalo ve stavebních firmách v Česku 357 057 zaměstnanců a živnostníků, meziročně o 6378 méně. V porovnání s pololetím předkrizového roku 2008 se jejich počet snížil o 56 544.

Optimistou Matyáš není ani pro letošní rok, důvodem je podle něj objem zadaných veřejných zakázek. „V roce 2008 byl přes 200 miliard korun, v roce 2015 už jen 132 miliard. A na konci loňského roku poprvé klesl pod 100 miliard,“ dodal Matyáš.

ebf - tip - debata

Analytik Komerční banky David Kocourek pro letošek očekává růst stavebnictví o 1,7 procenta. Obor se podle něj bude i nadále moci spolehnout na rostoucí poptávku po bydlení. „A navíc na vládní investice do infrastruktury. Vládní plány volební rok určitě podpoří,“ doplnil.

Čtěte dále:

Stavaři mají málo zakázek, loni jich ubylo skoro o třetinu

V Česku se málo staví. V EU jsme šestí nejhorší

Česko má jeden z nejdelších procesů povolování staveb v Evropě


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).