Menu Zavřít

Mládek láká do Česka americkou automobilku Tesla

11. 5. 2015
Autor: CC BY 2.0: Maurizio Pesce via Flickr

Ministerstvo průmyslu se snaží zlákat světového výrobce elektromobilů Tesla Motors, aby investoval na českém území. Firma, která je od svého založení v roce 2003 neustále ve ztrátě, by v tuzemsku měla podle představ ministerstva vyrábět komponenty k elektromobilům. Informaci nepřímo potvrdil ministr průmyslu Jan Mládek.

„Úspěšně tu funguje několik automobilek, máme kvalifikovanou a levnou pracovní sílu, máme také dostatek energie, vyvážíme několik terawatt hodin energie,“ vyjmenoval v souvislosti s námluvami s Teslou.

Na konkrétní dotaz ohledně stadia jednání nebo lokality, kde by měla Tesla investovat, ovšem ministerstvo odpovídá vyhýbavě. „My ani agentura CzechInvest se obecně k probíhajícím jednáním s potenciálními investory nemůžeme vyjadřovat. Děje se tak ze strategických důvodů, protože by mohlo dojít k ohrožení investic samotných,“ řekl mluvčí ministerstva Tomáš Kotrba.

Pro investora může být zajímavé i to, že Česko má bohaté zásoby lithia, které se používá pro baterie elektromobilů. Těžbu v blízkosti Cínovce povolilo asi před měsícem ministerstvo životního prostředí, byť jde zatím jen o těžbu z odpadu, který vznikl po předchozí hlubinné těžbě.


Čtěte také:

Muskova Tesla bude prodávat bateriové systémy pro domácnosti

Tesla spustila vlastní bazar s ojetými auty

ebf - tip - debata

Muskova Tesla prohloubila ztrátu, prodeje však byly rekordní

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).