Menu Zavřít

Mládí vpřed

24. 11. 2006
Autor: Euro.cz

Klaus jmenuje Vladimíra Tomšíka a Mojmíra Hampla

Prezident Václav Klaus si již vybral nové členy do bankovní rady. Ačkoli se očekávalo, že mandát na druhé období obhájí Michaela Erbenová a odejde jen Jan Frait, objeví se nakonec dvě nové tváře. Podle informací týdeníku EURO má jít o Vladimíra Tomšíka (32) a Mojmíra Hampla (31). Druhý jmenovaný však nemá své angažmá zcela jisté, protože čeká na nezbytnou bezpečnostní prověrku a může se stát, že ji NBÚ nestihne dodělat včas.
Právě Hampl je osobou, která může vyvolat kontroverze. Ve svém bývalém působišti, v představenstvu České konsolidační agentury (ČKA), vedl ostrý spor s exministrem financí Bohuslavem Sobotkou. Ten ho také odvolal a zdůvodnil to jeho odpovědností za vyvedení půl miliardy korun z Galilea Real. Sám Hampl to však přikládá svému odmítavému přístupu k Sobotkou navrhovaným řešením sporů s ČSOB. Hampl tvrdí, že Sobotka jednoznačně podporoval neoprávněné požadavky banky a v tomto smyslu vypovídal i na policii, která kauzu vyšetřovala. ČSOB zároveň v současnosti žaluje Hampla a další úředníky ČKA za poškození dobrého jména a požaduje od něj náhradu ve výši pěti milionů korun. Pokud by právě on nahradil Michaelu Erbenovou na místě, kde má v gesci dozor nad finančními trhy, vznikla by kuriózní situace, kdy by se ČSOB soudila se svým nejvyšším regulátorem. Je mimochodem možné, že banka podala žalobu právě proto, aby Hamplovu nástupu do bankovní rady zabránila. To však bylo zřejmě kontraproduktivní, protože Václav Klaus od pádu IPB nemá ČSOB zrovna v lásce.
Vladimír Tomšík je oproti tomu bezproblémovou osobou s velmi dobrou reputací. Dva inženýrské diplomy, dva doktoráty a pedagogický titul docenta, zkrátka vzorná akdemická kariéra podle všech představ profesora Klause. Kritici mohou pouze namítat ideovou spřízněnost s prezidentem, i díky tomu, že patří do okruhu spolupracovníků Centra pro ekonomiku a politiku. Každopádně může spolehlivě nahradit odcházejícího Jana Fraita, který je také původně akademickým ekonomem. (pp)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).