Menu Zavřít

Mléko dostalo přednost

30. 9. 2013
Autor: Euro.cz

Potravinářství Více než 182 milionů korun bylo rozděleno v jedné z posledních výzev Programu rozvoje venkova v opatření na podporu inovací v potravinářství. Šest z osmi schválených žadatelů jsou firmy zabývající se výrobou sýra a zpracováním mléka, zbývající dvě uspěly s projekty na inovace ve výrobě masných výrobků. „Byli jsme od účasti trochu zrazováni, protože o tento typ dotací se ucházejí především větší společnosti,“ řekl týdeníku Euro Matěj Pastrňák, majitel Biofarmy DoRa, která více než třímilionovou dotaci získala na projekt zavedení inovací při produkci kozího sýra. „Dotaci využijeme na nové obaly, na nové receptury i na prodloužení doby trvanlivosti našich výrobků,“ dodává Pastrňák.

Podpoření žadatelé budou v tomto programovacím období poslední, kteří dotaci obdrží.

bitcoin_skoleni

Potvrdil to Lubomír Tonek ze Státního zemědělského intervenčního fondu, který dotační Program rozvoje venkova administruje.

„Dvacet žadatelů jsme ještě zařadili do zásobníku projektů, abychom rychle mohli rozdělit peníze v případě, že nám nějaké zbudou,“ dodává Lubomír Tonek. Šanci tak stále má nejenom trochu netradiční projekt na zpracování plodů rakytníku řešetlákového s relativně velmi vysokým hodnocením, ale i projekt firmy Hamé na výrobu masových konzerv bez použití alergenních surovin. Všechny dotací podpořené projekty musejí být realizovány do poloviny roku 2015.

  • Našli jste v článku chybu?