Nedokážete si Vánoce představit bez cukroví, ale zároveň nechcete přes svátky ztloustnout? Zkuste letos upéct „zdravější“ cukroví.
Foto: Profimedia.cz
Vanilkový rohlíček je chuťově jedinečný, jenže – je v něm spousta másla, bílého cukru a bílé mouky. Jeden kousek má asi 40 kalorií a vesměs jsou to kalorie zbytečné, které naše tělo použije pouze k tvorbě tukových zásob. Samozřejmě to neznamená, že si nemůžete pár rohlíčků dopřát. Pokud ovšem na tradici tolik nelpíte, zkuste letos připravit cukroví ze zdravějších, méně tradičních surovin. Bude sice chutnat jinak, ale rozhodně ne špatně.
Alternativy existují
Cukr je pro cukroví už podle názvu základní surovinou. Bílý cukr však našemu tělu kromě chuťového potěšení nic nepřináší. Zdravější je nerafinovaný cukr třtinový. Zůstávají v něm totiž některé minerální látky, vitamíny a vláknina. Není jich ale příliš a energetická hodnota je stejná jako u cukru bílého, takže žádný strach.
Ještě zdravější je med. S kaloriemi nám sice opět nepomůže, ale obsahuje minerální látky, vitamíny skupiny B a také přírodní enzymy. Zároveň zlepšuje hojení ran a působí antibakteriálně, což se v zimním období chřipkových epidemií hodí. Kromě medu můžete do cukroví použít javorový sirup, který vašemu tělu rovněž prospěje. Obsahuje totiž vitamín B, železo, vápník a další důležité látky. Některé studie dokonce poukazují na jeho blahodárné účinky v prevenci rakoviny.
Příznivci zdravé výživy pak doporučují používat místo cukru obilné sirupy, například pšeničný, rýžový či ovesný. Na rozdíl od bílého cukru nezpůsobují překyselení organismu a neodčerpávají tělu minerální látky. Mají také nižší glykemický index, takže nedochází k velkým výkyvům hladiny krevního cukru – nebudete po nich mít vlčí hlad a budete šetřit svou slinivku.
Pozor na tuky a mouku
Podobné pravidlo jako u cukru platí také u mouky – lepší než bílá je ta tmavší, celozrnná. Bílá mouka během průmyslového zpracování přichází téměř o všechnu vlákninu, minerály a vitamíny. Pokud ji nahradíte celozrnnou, špaldovou či žitnou, neušetříte sice kalorie, ale vaše cukroví bude bohatší o některé prospěšné látky.
To, že rostlinné tuky jsou zdravější než ty živočišné, je známá věc. Neobsahují totiž cholesterol, zato mají více prospěšných nenasycených mastných kyselin. Vyberte si tedy takové cukroví, u kterého nevadí, když máslo či sádlo nahradíte kvalitním rostlinným olejem. Asi neuspějete u zmiňovaných vanilkových rohlíčků, jejichž jemná chuť stojí právě na másle, ale pokud pečete cukroví s oříšky nebo čokoládou, které jsou samy o sobě dost výrazné, rozdíl nepoznáte.
Na čem nešetřit
Oříšky a semínka našemu tělu prospívají, každý den bychom si jich měli dopřát malou hrst. Obsahují totiž zdravé tuky, nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají zatočit se špatným cholesterolem, a také minerály a stopové prvky. Použijte je proto jak do těsta, tak k ozdobení cukroví.
Pečlivě si také vybírejte čokoládu. Ta s vysokým procentem kakaa je totiž mnohem zdravější než levná čokoládová poleva, které obsahuje nekvalitní tuky a emulgátory. Pravá čokoláda se může pochlubit antioxidačními účinky a obsahuje také látky jménem fenyletamin nebo teobromin, které mají pozitivní vliv na naši psychiku.
Nevyplatí se šetřit ani na vanilce. Na trhu už jsou běžně dostupné celé vanilkové lusky nebo pravý vanilkový cukr. Ten je sice o něco draží, zato máte jistotu, že je stoprocentně přírodní.
Do řady cukroví se přidává také sušené ovoce, což je dobře. Sušené plody si totiž zachovávají až 80 procent vitamínů, obsahují celou řadu antioxidantů, minerálních látek a vlákninu. Ovšem i tady pozor! Nejlepší sušené ovoce je to, které si usušíte sami doma ze zdravých, plísní nepoznamenaných plodů. V obchodech vybírejte pouze ovoce nedoslazované a nesířené. Sírany sice pomáhají zachovat hezkou barvu, jsou ale nezdravé a mohou vyvolat alergickou reakci. A strávit Vánoce s kopřivkou by přece byla škoda.