Menu Zavřít

Mluviti zlato. Clintonovi dostali loni za projevy 160 milionů

18. 5. 2016
Autor: Facebook

Bývalý prezident USA Bill Clinton a jeho manželka Hillary, která o post v současnosti usiluje, si za loňský rok vydělali za placené projevy celkem 6,725 miliouů dolarů (asi 160 milionů korun). Prezidentská kandidátka kvůli tomu čelí kritice.

Prezidentská kandidátka Hillary Clintonová přednesla za loňský rok šest placených projevů, za které inkasovala celkově 1,475 milionu dolarů (35,4 milionů korun), nejvíce za projev pro internetovou aukci Ebay. Od ohlášení kandidatury v polovině dubna však s touto praxí přestala.

I tak je však terčem kritiky. Nejvíce se do ní strefuje její demokratický protikandidát z primárek Bernie Sanders. Vyčítá jí ale hlavně dřívější projevy pro velké banky z Wall Street. Společně se svými příznivci požaduje, aby Clintonová zveřejnila jejich přepisy.

Přečtěte si, jakého prezidenta USA si přejí ve světě

Svět volí Clintonovou, Trumpa chtějí v Bílém domě jen Rusové

Hillary Clintonová

Bill Clinton byl loni mnohem aktivnější, když poskytl hned dvaadvacet placených projevů za 5,25 milionů dolarů, polovinu z nich po oficiálním zahájení prezidentské kampaně své ženy. Kromě jiného přednášel například pro finanční společnost UBS.

Ve srovnání s minulými lety se však počet placených projevů u manželů Clintonových výrazně snížil, tím pádem také vytěžená částka z nich. Ještě rok předtím jich totiž přednesli téměř sto a inkasovali osmnáct milionů dolarů.

MMF24

Trumf proti Trumpovi

Hillary Clintonová uvedla tato data v rámci své prezidentské kampaně a s ohledem na předchozí roky lze čekat, že zveřejní i daňové přiznání za loňský rok. Může jí to pomoci v útocích na předpokládaného republikánského protikandidáta Donalda Trumpa, který něco podobného odmítá.

„Pro Donalda Trumpa je to opravdový test. Čekáme, zda bude následovat příklad všech prezidentských kandidátů v moderní éře a stejně jako Hillary Clintonová zveřejní své daňové přiznání,“ pronesla na adresu kandidáta republikánů Christina Reynoldsová, mluvčí prezidentské kampaně Clintonové.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).