Menu Zavřít

MMR chce známkovat české restaurace, jeho mluvčí to popírá

10. 11. 2004
Autor: Euro.cz

Úřady se chystají oznámkovattuzemské restaurace podle kvality nabízených služeb.

Ministerstvopro místní rozvoj chce v budoucnu vybraným podnikům udělitoficiální certifikát. Toto ocenění by mělo zaručit, že podnik,který ho dostal, nabízí kvalitní služby. S odvoláním na mluvčíhoMMR Františka Tlapáka o tom informují dnešní Lidové noviny. Tento však v tiskovém prohlášení zaslaném ČTK popřel.

Co přesně se bude v restauracích sledovat, nechce podle LNministerstvo prozradit s tím, že vše je zatím ve fázi příprav.Restaurace se prý zatím hodnocení nebrání, ale nelíbilo by sejim, že by certifikáty udělovalo ministerstvo. „Klasifikaci byměli dělat ti, kteří k ní mají nějaký vztah, nejlépe profesníorganizace,“ řekla LN prezidentka Sdružení podnikatelů vpohostinství a cestovním ruchu Miroslava Luprichová.

Tlapák však dnes ČTK informoval, že ministerstvo v žádnémpřípadě nehodlá provádět vlastní certifikaci a udělovat svécertifikáty. „Ujišťujeme odbornou i laickou veřejnost, že nazrodu systému certifikací chce ministerstvo pro místní rozvojspolupracovat s profesními organizacemi a Českou centráloucestovního ruchu CzechTourism, což už ostatně ministr pro místnírozvoj Jiří Paroubek v minulosti řekl,“ zdůraznil Tlapák.

CIF24

Shoda naopak panuje v tom, že akce by měla být dobrovolná.“Princip bude jednoduchý, půjde o soutěž mezi jednotlivýmirestauracemi, která je má přimět ke zvýšení kvality nabízenýchslužeb,“ řekl Tlapák. O tom, kdy certifikace začne platit a cobude obsahem jednotlivých kritérií, nemá ministerstvo ještějasnou představu.

Podle Tlapáka může být inspirací i francouzský průvodcerestauracemi firmy Michelin. Tato firma vydává katalog, kde jsoujednotlivá zařízení přesně rozdělena. Hodnotí se napříkladkvalita jídla, rychlost obsluhy, čistota prostředí nebonápaditost uspořádání jídla na talíři.

  • Našli jste v článku chybu?