Menu Zavřít

Mnohem víc než kuchař

18. 6. 2018
Autor: Euro.cz

Věděl, že jídlo sbližuje jako nic jiného, a přitom vyzkoušel všechno

Byl úspěšný, obdivovaný, respektovaný profesionály i těmi, kdo četli jeho knihy a sledovali jeho pořady, aniž měli s restauračním byznysem cokoli společného. Každý, koho jenom trochu víc zajímá jídlo, ho znal a chtěl být jako on - ochutnávat, cestovat a vyprávět o tom tak poutavě, jako Anthony Bourdain. Vypadal skvěle, měl zdánlivě fantastickou práci, a přesto byl tak nešťastný, že si v pátek 8. června 2018 v jednašedesáti letech vzal život.

Požitkář, který nešel pro sprosté slovo daleko. Vlastně „shit“ a „fuck“ používal stejně často jako spojky a v televizi mu to procházelo. Pil první ligu, pořady, které natočil před narozením své dcery v roce 2007 byly zahaleny v oblacích cigaretového dýmu, protože bez cigarety by neudělal krok, nevypil skleničku, nedořekl příběh. Kvůli své dceři kouřit přestal, ale cigarety zdaleka nebyly jeho jedinou neřestí. Nebál se drog ani přírodních halucinogenů, jejichž účinky na sobě klidně testoval před kamerou.

Sympaťák, bojovník s osudem, původně kuchař s francouzskými kořeny, který prošel řadou restaurací v New Yorku, ale i v Evropě. Do svých čtyřiceti let žil podobně jako každý druhý kuchař. Dřel od rána do noci, nikdy nebyl doma, a aby to vydržel, neváhal sáhnout po podpůrných prostředcích všeho druhu. Vydělal si dost na živobytí, ale už ne třeba na zdravotní pojištění. Všechno se změnilo, když začal vyprávět a napsal Kitchen Confidential (v češtině kniha vyšla pod názvem Důvěrnosti z kuchyně) - pravdivý příběh o tom, jak to v profesionálních kuchyních vlastně chodí. Původně psal pro své kolegy, nečekal, že si jeho knížku přečte celý svět. Že ovlivní životy milionů lidí, včetně autorky tohoto textu. Kuchaři obvykle moc nečtou, ale mnozí lidé z gastrobyznysu přiznávají, že až tahle kniha jim dokázala odpovědět na otázku, zda do toho jít, či ne. A to kniha nebyla zrovna pozitivní.

Byla pravdivá. Až na dřeň. Drogy, práce na hranici totálního vyčerpání, vulgarity znějící v kuchyni častěji než „ano, šéfe“. To byl jeho svět a zůstává dodnes světem restauračních kuchyní na celé zeměkouli.

Když odhalil tajemství kuchyně, začal s kamerou objevovat gastronomickou, ale i jinou pestrost jednotlivých zemí a rozhodně se nezaměřoval jen na ty vyspělé, plné finediningových podniků.

Jeho televizní pořady prováděly diváky po celém světě, ale on byl díky nim stále na cestách. A osamělý. Zemřel v zemi svých předků. Ve Štrasburku, kde natáčel další díl Neznámých končin (Parts uknown).

Drogy, práce na hranici totálního vyčerpání, vulgarity znějící v kuchyni častěji než „ano, šéfe“. To byl jeho svět.

bitcoin_skoleni

O autorovi| Klára Donathová, donathova@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?