Menu Zavřít

MNOHO PSŮ

27. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Komentář

Po zasedání MMF a Světové banky se má prý začít jednat o změně ve vedení Fondu národního majetku (viz str. 20). Útoky na předsedu výkonného výboru Jiřího Havla se už na jednom prezidiu objevily. Šlo o žlutou kartu, nebo povytaženou červenou? Havel – stejně jako někteří jeho předchůdci – zjevně vadí lidem, kteří by rádi ve fondu prosazovali svoje zájmy. Zvlášť když má na starost tolik podniků z resortu ministerstva průmyslu a obchodu, „řízeného Miroslavem Grégrem – zavilým nepřítelem ministra financí Pavla Mertlíka, pod něhož FNM spadá (případná podobnost s Konsolidační bankou nebude náhodná).

Prezidium a dozorčí rada FNM se obsazují politicky, vyplývá to už z mechanismu jmenování jejich členů. Prezidium jmenuje výkonný výbor a je naivní očekávat, že by jej nechtělo držet nakrátko. Jenže tento výbor má odpovědnost, a to dokonce trestněprávní. Přitom lze vyjmenovat celé hejno institucí, které by si mohly myslet, že mají co mluvit do nakládání se státním majetkem. Patří mezi ně zakladatelská ministerstva, vláda, rozpočtový výbor a samozřejmě ministerstvo financí, které má v gesci privatizaci.

To ani nepřekvapí, když se proslýchá, že za útoky na Havla stojí „koalice ODS–MPO (ministerstvo průmyslu a obchodu). Nejeden státní úředník tvrdí, že na Grégra je nejlepší jít přes poslanecký klub ODS. Ten už hezkých pár měsíců stále více útočí na Mertlíka. Na šéfa MPO naopak změnil názor. Teď ale mají na financích ODS i Grégr společného nepřítele. Jestli tomu privatizujícímu levičákovi nechají ještě nějaký čas, nenechá žádnou státní hračku ani MPO, ani budoucím vládám. Proto by bylo nejlepší ho odstřelit.

Zatím se to nepovedlo po privatizaci ČSOB a zřejmě to nepůjde ani po nucené správě v IPB. Útok na Havla by mohl být třeba i útokem na Mertlíkovu moc, neboť šéf fondu je jeho spřízněnou duší. Zjevná Grégrova nespokojenost s obsazováním klíčových podniků spolu s kritikou, že výkonný výbor málo komunikuje s prezidiem, ale naznačuje, že cílem bude spíše sám šéf fondu. Je–li tomu tak, bude to mít i jeho případný nástupce těžké. Sloužit dvěma pánům je složitý úkol, čtyřem nebo pěti potom nadlidský.

ebf - tip - debata

Snahy o politizaci a ovlivňování Fondu národního majetku jsou tak samozřejmé jako potřeba schovat se před deštěm. Existují jen dva způsoby, jak se jim vyhnout. Přetvořit fond na státní holding s řídící strukturou a úkoly klasické akciovky, jak to chtělo ministerstvo financí. Anebo privatizovat, jak na to tlačí tentýž úřad. Ach, to nechutné pravičáctví v levicovém kabinetu

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).