Menu Zavřít

Mobilní kotrmelce

2. 6. 2006
Autor: Euro.cz

Vinou neukončeného tendru přichází Český rozhlas o dvě stě tisíc měsíčně

Tendr, ve kterém Český rozhlas vybírá mobilního operátora, se táhne již šestnáct měsíců. Operátor by měl zajistit provoz 660 mobilních telefonů veřejnoprávního média. První veřejnou zakázku zastavil kvůli nedostatku nabídek rozhlas, druhý tendr nařídil zrušit antimonopolní úřad. Český rozhlas tak stále využívá služeb mobilního operátora Eurotel. Kvůli průtahům však přichází o 200 tisíc korun měsíčně.

Zapeklitá kombi karta.

Český rozhlas (ČRo) v současnosti využívá 660 SIM karet, tedy služebních mobilních telefonů. Náklady na provoz mobilů veřejnoprávního média dosahují zhruba 530 tisíc korun měsíčně, což představuje bezmála šest a půl milionu korun ročně, přičemž mobilním operátorem rozhlasu je od roku 1998 Eurotel. Vzhledem k tomu, že ceny mobilních služeb neustále klesají, hodlalo vedení instituce po vypršení tehdejšího kontraktu najít nového operátora s nižšími cenami, nebo podepsat novou smlouvu s Eurotelem za výhodnějších podmínek. Proto ČRo vyhlásil 3. února loňského roku veřejnou zakázku na „poskytování mobilních hlasových, datových a jiných telekomunikačních služeb“. Zadávací řízení však obsahovalo požadavek, který se později ukázal jako zásadní problém: duálnost SIM karty, tedy možnost dvou telefonních čísel na jedné SIM kartě. Tato speciální služba umožňuje používat na jedné SIM kartě dvě na sobě nezávislá telefonní čísla. Tuto službu většinou využívají zaměstnanci, kteří dostanou služební mobilní telefon, chtějí si ponechat své dosavadní soukromé číslo a zároveň nechtějí nosit dva přístroje. Takzvaná kombi karta umožňuje na jednu SIM kartu „nahrát“ dvě různá čísla s naprosto odlišnými tarifními, či předplacenými programy jako u dvou různých karet. Výhodou také je, že kombi karta automaticky pozná, když je jedno číslo neaktivní, a případný hovor přesměruje na druhé, aktivní číslo. Zajímavé je, že ČRo funkcionalitu kombi karty používá pouze pro šest telefonních čísel, tedy pro méně než jedno procento ze všech služebních SIM karet.

Chtěli měnit ceny.

Problémem z hlediska tendru Českého rozhlasu je, že tuto možnost dvou čísel na jedné SIM kartě umožňuje z českých operátorů běžně pouze Eurotel. Oskar, který se letos v únoru přejmenoval na Vodafone, kombi karty v minulosti nabízel, ale do výběrového řízení se bez jakéhokoliv odůvodnění nepřihlásil. Tím se okruh potenciálních dodavatelů mobilních služeb smrskl na jedinou firmu, Eurotel. Soutěž měla jediného účastníka, pětičlenná hodnotící komise ČRo však konstatovala, že nabídka Eurotelu nesplňuje požadované podmínky, a tendr zrušila. „Eurotel si ve své nabídce vyhradil právo aktualizovat a měnit jednotkové ceny poskytovaných služeb bez udání důvodu. Český rozhlas ale vyhlásil tendr, ve kterém požadoval pevně stanovené ceny,“ objasňuje situaci mluvčí ČRo Ladislav Pavlík.

Antimonopolní obrat.

Veřejnoprávní rozhlas následně vypsal zkrácené výběrové řízení, z jehož zadání byl požadavek na kombi kartu vypuštěn. K účasti v jednacím řízení byli vyzváni všichni tři mobilní operátoři na českém trhu, přihlásily se však jen Eurotel a T-Mobile, Oskar nabídku opět nepodal. Osmičlenná výběrová komise zadavatele stanovila váhy jednotlivých kritérií: 55 procent připadlo na výši nabídkové ceny, 30 procent na rozsah zákaznických služeb a 15 procenty byl ohodnocen parametr datových služeb. V tomto zkráceném výběrovém řízení zvítězil T-Mobile s cenou 9,237 milionu korun (za tříletý kontrakt). Nabídka Eurotelu byla sice téměř o 100 tisíc atraktivnější (cena 9,140 milionu bez DPH), ale ve zbývajících dvou kritériích byla méně výhodná. Eurotel se po vyhlášení výsledků tendru odvolal k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Antimonopolní úřad však potvrdil správnost výběru a hodnocení nabídek označil za transparentní a nediskriminační. Eurotel se však nevzdal a začátkem listopadu loňského roku podal proti tomuto rozhodnutí ÚOHS rozklad, v němž se domáhal dalšího přezkoumání. „Eurotel navíc v lednu letošního roku podal takzvané doplnění rozkladu, o jehož obsahu nebyl Český rozhlas informován,“ dodává Pavlík. Téměř po půl roce, 24. dubna, vydal předseda ÚOHS Martin Pecina rozhodnutí, kterým předchozí verdikt antimonopolního úřadu změnil a nařídil zkrácené výběrové řízení zrušit. „Zadavatel porušil zákon, když podstatně změnil zadávací podmínky oproti původně otevřenému řízení tím, že vypustil požadavek na poskytnutí služby dvou telefonních čísel na jedné SIM kartě,“ píše Pecina v odůvodnění, které má týdeník EURO k dispozici. Právě vynechání požadavku na kombi kartu se týkalo doplnění rozkladu, které Eurotel antimonopolnímu úřadu dodal bez informování zadavatele tendru.

MMF24

Ztráta 200 tisíc.

„Českému rozhlasu nepřísluší hodnotit rozhodnutí ÚOHS. Můžeme však konstatovat, že na rozdíl od předcházejících tří rozhodnutí antimonopolního úřadu v této věci nebyla vůbec posuzována míra porušení základních zásad zákona o veřejných zakázkách a v neposlední řadě ekonomické nakládání s finančními prostředky veřejných zadavatelů,“ reagoval mluvčí Pavlík. Na mysli má především rozdíl v cenách nabízených vítězem tendru a cenách, které musí ČRo platit za stále běžící, několik let starý kontrakt s Eurotelem. „Pro Český rozhlas by to znamenalo úsporu přibližně 200 tisíc korun měsíčně,“ řekl Pavlík týdeníku EURO. „Pro další postup zvažujeme veškeré možnosti zákona o veřejných zakázkách, a to s zejména s ohledem na brzké dosažení významných úspor v nákladech na služby mobilního operátora,“ odpověděl Pavlík na otázku, zda Český rozhlas vyhlásí nové výběrové řízení.

Mobilní operátoři ve státní správě Televizi má T-Mobile Také Česká televize, největší domácí veřejnoprávní médium, v minulosti využívala služeb Eurotelu, konkrétně od roku 1996 až do jara 2004. Tehdy z tři čtvrtě roku trvajícího tendru na zajištění mobilních služeb pro 690 SIM karet České televize vzešel vítězně T-Mobile. Z výběrových řízení na mobilního operátora pro státní správu zaujal v poslední době především tendr ministerstva obrany, které vloni v listopadu podepsalo smlouvu s Eurotelem. Zatímco dle původního kontraktu platila armáda tomuto operátorovi kolem osmi milionů korun měsíčně, nová smlouva snížila náklady na zhruba 3,5 milionu korun. Ze zjištění týdeníku EURO vyplývá, že ministerstva a úřad vlády zaplatí ročně za provoz zhruba tří tisíc služebních mobilů sumu mezi 30 až 40 miliony korun (EURO 4/2005), přičemž dominantní pozici na „ministerském trhu“ stále drží Eurotel.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).