Menu Zavřít

Mocenský boj o Arsenal. O slavný klub soupeří Američan, Rus a Afričan

23. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Anglickým fotbalem cloumá mocenská hra o kontrolu nad londýnským klubem Arsenal, který prožívá špatné období. O jeho převzetí usiluje jeden z nejbohatších Rusů Ališer Usmanov, který už drží třicetiprocentní podíl. Kritizovaný většinový majitel, Američan Stan Kroenke, však prodávat nechce. V závětří pak vyčkává nejbohatší Afričan Aliko Dangote.

Arsenal patří dlouhodobě mezi nejúspěšnější anglické fotbalové kluby, v posledních letech však zůstává za očekáváním. Ligu vyhrál naposledy v roce 2004. Jeho krize vyvrcholila v právě skončené sezoně, během které si londýnský tým ani nedokázal zajistit účast v příštím ročníku prestižní Lize mistrů.

Největším terčem zloby fanoušků se v posledních měsících stal trenér Arsene Wenger, po posledním utkání však obrátili svou pozornost na majitele Stana Kroenkeho. Nelíbí se jim směr, kterým klub vede, především pak údajně malá ochota investovat do hráčských posil a pasivita v prosazování změn.

 Většinový vlastník Arsenalu Stan Kroenke Většinový vlastník Stan Kroenke nehodlá Arsenal prodávat.

Cestu z krize nabízí ruský miliardář Usmanov, kdysi nejbohatší Rus, v současnosti podle magazínu Forbes pátý nejmajetnější. Třiašedesátiletý rodák z Uzbekistánu, který zbohatl na těžkém průmyslu a telekomunikačních službách, vlastní v klubu třicet procent. Už v dubnu kritizoval většinového vlastníka Kroenkeho, který by podle něj měl za současný stav klubu nést odpovědnost.

Po skončení sezóny pak Usmanov ihned nabídl, že za jednu miliardu liber (přes 30 miliard korun) Arsenal převezme a fanouškům slíbil, že by se nebál mohutně investovat. Reakce Kroenkeho, držitele dvoutřetinového podílu, však byla okamžitá a jasná: o obchod nemá žádný zájem. „Naše akcie nejsou a nikdy nebyly na prodej. Jsme dlouhodobým investorem Arsenalu a tak to také zůstane,“ vzkázal americký miliardář přes prohlášení své společnosti Kroenke Sports and Entertainment.


Jiná slavná značka majitele změnila. AC Milán ovládli Číňané

 Fotbalový stadion San Siro / Giuseppe Meazza v Miláně


Usmanov nepatří do rady Arsenalu, jinak se však jeho vliv v londýnském klubu neustále zvětšuje. Vstoupil do něj před deseti lety společně s britsko-íránským podnikatelem Farhadem Moshirim. Loni jeho dosavadní partner přešel do Evertonu a Usmanov tak zvýšil svůj podíl na téměř třetinu.

Ve snaze Arsenal úplně ovládnout je ale Usmanov zatím neúspěšný. Stojí proti němu jeden z nejzkušenějších mužů ve sportovním byznysu. Kroenke má totiž široký záběr, ve Spojených státech vlastní čtyři profesionální týmy z různých odvětví. Dlouhá léta vede basketbalový Denver Nuggets, hokejové Colorado Avalanche a fotbalové Colorado Rapids. Velké pozdvižení pak způsobil loni, kdy přes protesty místních fanoušků dohodl přestěhování týmu amerického fotbalu Rams ze St. Louis na atraktivnější trh v Los Angeles. Sport stejně jako jakýkoliv jiný byznys vnímá jako prostředek ke tvorbě zisku, což je v evropském fotbale často nerealizovatelná představa.

 Aliko Dangote (Autor: World Economic Forum via Wikimedia (CC BY-SA 2.0) Nejbohatší Afričan Aliko Dangote chce Arsenal ovládnout až výhledově.

Na převzetí Arsenalu si však myslí i Nigerijec Aliko Dangote, nejbohatší Afričan. Nejprve však chce stabilizovat své podnikání ve společnost Dangote Group, kterou kdysi nastartoval hlavně zahájením výroby a distribuce cementu. Loni v září uvedl, že čas na ovládnutí slavného klubu, jehož je fanouškem, přijde v horizontu tří až čtyř let. Stejně jako Usmanov přitom plánuje velké investice.

MMF24

Dále čtěte:

Kraft vs. Blank. V Super Bowlu proti sobě stojí i protřelí byznysmeni

Real Madrid dokraloval. Nejvíc loni vydělal Manchester United

Fotbalový Milán ovládnou Číňané. Kupují oba rivalské týmy

Na fotbale nevyděláte, varuje čínské investory nejbohatší z nich

 Wang Ťien-lin, majitel Dalian Wanda Group (Autor: Fortune Live Media, Flickr.com; CC BY-ND 2.0)


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).