Menu Zavřít

Mocenský boj o ERÚ. Náhradníci Vitáskové zůstávají neznámí

22. 3. 2017
Autor: ČTK

Do vedení Energetického regulačního úřadu usedne v létě pětičlenní rada. O vliv po současné předsedkyni Aleně Vitáskové se vede tuhý boj. Vláda zatím o složení nové rady mlčí.

Alena Vitásková, která proslula bojem se solárními barony, vstupem do politiky, ale i rozsudkem, který ji nepravomocně posílá za mříže, počítá poslední týdny ve funkci šéfky Energetického regulačního úřadu. V čele regulátora jí nahradí nové vedení, které bude složeno z pěti členů nominovaných vládou a ministerstvem průmyslu.

„Rada Energetického regulačního úřadu se ujme své působnosti definované energetickým zákonem 1. srpna letošního roku. Příprava na její jmenování probíhá tak, aby byl tento termín naplněn,“ stroze konstatuje mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu František Kotrba.

Na to, zda ministerstvo probíralo návrhy jmen, mluvčí neodpověděl. Stejně se zachovala také ČSSD, která resort řídí.


Přečtěte si o další reformě energetiky:

Jaderné Česko? Letos se rozhodne

 Jaderná elektrárna Temelín


Na základě dosavadních jednání resortu a poslanců sociální demokracie se skloňují jména jednatele konzultační firmy ENA Jiřího Gavora, výkonného ředitele Českého plynárenského svazu Jana Rumla, ředitele útvaru pro legislativu a trh ČEZ Jana Kanta a ředitele pro strategii Energetického a průmyslového holdingu Jiřího Feista.

V médiích se objevila i jména nynějších místopředsedů ERÚ Ivana Noveského a Vladimíra Outraty. Podle informací Eura se Sobotkovci pokusí na pozici předsedy rady protlačit politického veterána Jiřího Bise. Bývalý ředitel Plzeňské energetiky, náměstek ministra průmyslu a později senátor za Plzeň-město se zdá být vhodným kandidátem.

Pro ČSSD je nominace nového vedení energetického regulátora ještě citlivější. Vliv v novém úřadu by si totiž uchovala i po případném volebním neúspěchu. Mezi jednotlivými částmi sociální demokracie se ovšem vede o jména kandidátů boj. Podle některých hlasů byl právě nesouhlas exministra Jana Mládka s některými potenciálními členy rady ERÚ jednou z příčin jeho nedávného odvolání.

ebf - tip - debata

Nová rada nahradí předsedu regulačního úřadu na základě novely zákona z roku 2015. Rada bude řídit úřad po dobu pěti let, přičemž předseda jí bude velet maximálně tři roky. Kandidáty vybírá ministerstvo průmyslu a schvaluje je vláda. Podle kuloárních informací dohaduje vláda kompromisní návrh rovnováhy kandidátů ČSSD, ANO a jednoho nezávislého kandidáta.

Čtěte také:

EK schválila loni spuštěné kogenerace. Nenarušují hospodářskou soutěž

Méně jádra, více uhlí a plynu. Závislost Česka na fosilních palivech opět roste

Pokus Vitáskové uniknout trestu nevyšel


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).