Menu Zavřít

Moderní chalupáři

23. 5. 2006
Autor: Euro.cz

Víkendové apartmány se stávají variantou chat a chalup

Volné dny tráví většina Čechů na chatách či chalupách. Klasické víkendové objekty byly v dřívějších dobách jen výjimečně vybaveny splachovací toaletou nebo elektřinou. Postupem času se úroveň zvyšovala. Běžným standardem se staly vybavené koupelny, zahradní krb a bazén. Dnes má náročnější klientela možnost kromě luxusní chalupy pořídit si také víkendové apartmány. Jejich majitelé mohou trávit volný čas v přírodě, ale zároveň mají k dispozici služby, jež odpovídají několikahvězdičkovým hotelům.

Apartmán místo chalupy.

Realitní odborníci předpovídají, že se víkendové apartmány stanou běžnou variantou chat a chalup. „Myslím, že taková situace již nastala. V oblastech z rekreačního hlediska zajímavých, jako jsou například Harrachov, Špindlerův mlýn, Pec pod Sněžkou, ale třeba také Slapy, Lipno a další, už dnes mnohdy apartmány nahradily klasické chalupaření,“ tvrdí Arnošt Hejduk, ředitel společnosti Rooney&Bennett, která je realitním expertem na tuzemský trh.
Irena Reichlová, vedoucí obchodního oddělení developerské společnosti Satpo Development, říká, že kupci apartmánů mají zájem zejména o horská střediska. Dodává nicméně, že ne každé středisko je vhodné k pořízení takové nemovitosti. „Je nutné vybírat lokality, kde je zajištěna kompletní infrastruktura, jako jsou restaurace, bary, nákupní střediska nebo lékařská pomoc,“ upřesňuje Reichlová. Zájemci o apartmány totiž požadují „full servis“. K tomu samozřejmě patří nejen velmi dobré vybavení bytů, ale i zajištění veškerých služeb v budově, jako jsou ostraha objektu, bazén, sauna, internet, ovládání vytápění mobilním telefonem či přes internet a další.

Zaměstnaní nebo mladí.

Typickou klientelu pořizující si apartmány jako druhé bydlení je možné rozdělit do dvou skupin. První tvoří lidé pracovně velmi vytížení, kteří chtějí po náročné práci pouze odpočívat a hledají víkendovou rekreační alternativu chaty nebo chalupy. „Pro ně jsou apartmány řešením především v tom, že se jim tu dostává kompletního servisu,“ vysvětluje Hejduk. To znamená, že zatímco na chalupě by museli sekat trávu, uklízet sníh nebo opravovat střechu, tady tyto věci nemusejí řešit. „Přijedou v zimě do uklizeného apartmánu, mnohdy vytopeného, protože si teplotu sami navolí a spustí na dálku, nemusejí se prohrabávat závějemi sněhu, prostě se jen obléknou do lyžařského a vyrazí ven,“ říká Hejduk.
Druhou skupinu zájemců tvoří mladší generace. „Dávají přednost sportovnímu vyžití, tedy v létě kolům a v zimě lyžím. Naopak je nebaví opravy domů a péče o zahradu. Pro ně je luxusní apartmán na horách ideálním řešením, rozhodně lepším než zanedbaná chalupa bez inženýrských sítí a s velkou zarostlou zahradou, náročnou na pravidelné sekání,“ domnívá se Petr Vosmík, ředitel Českomoravské realitní. Zástupci realitních kanceláří se shodují, že koupě víkendového apartmánu představuje nejen možnost trávit volný čas mimo město, ale i výhodnou investici. „Pokud se podobný apartmán objeví v naší realitní nabídce, obvykle bývá velmi rychle prodaný. Nabízí dobrý potenciál pro pronajímání, ať už krátkodobé nebo dlouhodobé,“ říká Vosmík.

Nejdůležitější je lokalita.

Pokud si klient pořizuje apartmán jako investici, musí dbát na výběr lokality. „Ne ve všech místech stoupají ceny těchto nemovitostí stejně,“ říká Hejduk. Petr Vosmík považuje za výbornou investici hlavně koupi apartmánů na českých horách. „I přes současné dosti vysoké ceny vidíme potenciál dalšího trvalého růstu jejich hodnoty. Prostor pro výstavbu je totiž na horách velmi omezený, zatímco zájem se stále zvyšuje,“ vysvětluje Vosmík. Trh s nemovitostmi na horách přirovnává k historickým centrům velkých měst, kde se poptávka po bydlení zvyšuje, ale nabídka roste jen v omezené míře, protože nejsou k dispozici žádné volné plochy pro novou výstavbu. O víkendové apartmány v Česku je zájem i mezi cizinci. Nejpočetnější skupinu zahraničních majitelů představují Nizozemci a Němci. Ti si oblíbili především horské oblasti. „Menší vzdálenost našich hor představuje přidanou hodnotu, a tedy výhodu oproti alpským lokalitám. To samozřejmě platí především pro Krkonoše a Krušné hory,“ říká Pavlína Hajnová ze společnosti Centers Data. Mezi developery, kteří se soustřeďují na výstavbu víkendových apartmánů, doposud převládají menší tuzemské společnosti. „Firmy původem z Plzně staví v Železné Rudě a na Špičáku, z Českých Budějovic na Lipensku, ostravské v Beskydech a Jesenících, liberecké společnosti pak v Jizerských horách. O Krkonoše se dělí společnosti místní, liberecké, královehradecké a pardubické,“ upřesňuje Hajnová. Nicméně i několik velkých hráčů zvažuje projekty na výstavbu těchto objektů. Patří mezi ně například Orco Property Group, Sekyra Group, Hochtief nebo Multiprojekt.

Platí hotově.

Přestože je v současné době možné využít i na pořízení druhého bydlení hypotéku, z výzkumů vyplývá, že většina zájemců, přesněji 65 procent, platí za apartmány v hotovosti. Realitní odborníci ale konstatují, že počet klientů, kteří si kupují víkendové objekty na úvěr, roste. „Před dvěma lety bylo procento platby prostřednictvím hypotéky nebo stavebního spoření pod patnácti procenty,“ upřesňuje Hajnová. A o který typ nemovitostí je největší zájem? Poptávka je zaměřena hlavně na apartmány, jejichž rozměry se pohybují kolem 45 metrů čtverečních. Jak vyplývá z údajů společnosti Centers Data, v případě, jde-li o rekonstrukci bývalé ubytovny nebo podnikové chaty, akceptovatelná cena se pohybuje od 25 tisíc korun za metr čtvereční do 35 tisíc za metr čtvereční. U kvalitnějších projektů se ale kupující musí připravit na to, že zaplatí i přes 50 tisíc korun za metr čtvereční a u komorních projektů se zázemím služeb se cena dostává často nad osmdesát tisíc korun za metr čtvereční. „U dražších projektů se zvyšuje přímo úměrně i plocha apartmánů. Optimální rozloha bytu ve vyšší kvalitě je kolem osmdesáti metrů čtverečních,“ vysvětluje Pavlína Hajnová.

WT100

Apartmány na horách V Krkonoších jsou v současné době k dispozici necelé tři tisícovky víkendových apartmánů. V letošním roce přibude dalších zhruba osm set. Společnost Centers Data uvádí, že většina apartmánů vznikla rekonstrukcí zchátralých objektů nebo podnikových ubytoven, které dříve patřily drahám nebo armádě. Klient, jenž si bude chtít v Krkonoších pořídit své druhé bydlení, zaplatí za apartmán přibližně stejnou částku jako za byt v Praze. Metr čtvereční ho vyjde na třicet tisíc až 120 tisíc korun.
Ve výstavbě je například projekt společnosti Orco. Apartmány budou umístěny přímo v sousedství sjezdovek ve Špindlerově Mlýně. Jejich majitelé budou mít k dispozici tělocvičnu, saunu a whirlpool. V přízemí dvou budov, ve kterých vznikne sedmdesát apartmánů, budou úschovny pro uložení lyží nebo kol. Projekt by měl být dokončen ještě v letošním roce.
Nové apartmány se staví také v centru Harrachova. Projekt Čertovka tvoří tři samostatné, ale vzájemně propojené budovy, ve kterých vznikne přibližně sto apartmánů o velikosti 33 až 68 metrů čtverečních a 134 garážových stání. Ke všem apartmánům bude náležet balkon nebo terasa s výhledem na skokanské můstky a Čertovu horu. Projekt, jehož investorem je společnost Čertova Hora, by měl být dokončen v létě letošního roku. Na Šumavě je postaveno přibližně 1800 apartmánů a letos by měla být zkolaudována tisícovka. Ceny začínají na 25 tisících za metr čtvereční. V blízkosti sjezdovek a v případě, že jde o luxusnější projekt, se může cena vyšplhat až na 65 tisíc za metr čtvereční. Apartmánů v dalších horských oblastech v Česku je podstatně méně. Jejich počty řádově dosahují několika set. Kupující platí za metr čtvereční většinou kolem třiceti tisíc korun.

Apartmány mimo zimní střediska Projektů na výstavbu apartmánů v lokalitách mimo zimní střediska je v Česku zatím jen několik. Developeři je staví především pro příznivce sportů, jako je cykloturistika nebo pěší turistika. Nejpreferovanější lokalitou je z tohoto pohledu Lipno. Apartmány se ale staví také v blízkosti golfových hřišť. „Již nyní nejsou výjimkou malé rodinné penziony s kapacitou plně obsazenou golfovými hráči, kteří si zde pokoje předplatili až na pět let dopředu,“ říká Pavlína Hajnová. Apartmánový projekt rozvíjí například Beskydská golfová společnost u svého osmnáctijamkového hřiště v Ropici nedaleko Třince. V první etapě chce investor postavit deset apartmánů, výhledově by ale mělo v areálu hřiště vyrůst několik desítek apartmánových domů. Dvoupatrové apartmány velké 61 až 85 čtverečních metrů budou stát kolem dvou milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?