Menu Zavřít

Modernizace dohody NAFTA. Severoamerické země zahájily jednání

16. 8. 2017
Autor: čtk

Spojené státy usilují o zásadní změny Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA), která značnému počtu Američanů nepřinesla to, co od ní očekávali. Před dnešním začátkem prvního kola jednání mezi USA, Kanadou a Mexikem to řekl americký vyjednavač Robert Lighthizer, podle něhož si Washington od úpravy paktu slibuje snížení obchodního deficitu a zvýšení amerického podílu na výrobě aut. Zástupci dalších dvou zemí mluví spíše o modernizaci dohody než o potřebě velkých změn.

„Potřebujeme mít jistotu, že velké obchodní deficity se nebudou opakovat,“ řekl podle agentury Reuters Lighthizer, který je šéfem amerického Úřadu obchodního zmocněnce. Dodal, že NAFTA by měla být pro všechny tři země vyvážená a vzájemně výhodná. Americký prezident Donald Trump opakovaně prohlašuje, že Kanada a Mexiko díky dohodě profitují na úkor USA a ještě v lednu po nástupu do úřadu hrozil, že tuto obchodní dohodu vypoví.

Podle Lighthizera by změny v dohodě měly rovněž zajistit, aby více automobilů a dílů v nich obsažených bylo vyrobeno v Severní Americe i přímo v USA.

Experti před začátkem jednání očekávali, že k tak podstatným změnám, o které usiluje Washington, ve 23 let staré smlouvě nedojde. Kanada přímo pohrozila, že pokud budou Spojené státy trvat na změně článku, podle něhož mohou stížnosti některé ze zemí týkající se například dumpingu uznat či zamítnout pouze komise tvořené zástupci dvou států, tak od smlouvy odstoupí.


Protekcionismus USA: nová antidumpingová cla na kanadské dříví

 Ilustrační foto.


Mexický ministr hospodářství Ildefonso Guajardo dnes zase beze slov o velkých změnách označil za hlavní cíl vyjednávání „nerozbít něco, co fungovalo“, ale raději dohodu vylepšit.

Přes kritický přístup současného amerického vedení je NAFTA výhodná i pro stovky exportérů z USA, kteří lobbují za její zachování. Od podpisu dohody v roce 1993 do dneška vzrostl vzájemný obchod tria zemí na čtyřnásobek a předloni poprvé přesáhl jeden bilion dolarů (22,3 bilionu korun).

CIF24

Od dnešní zahajovací schůzky se očekává spíše vymezení výchozích vyjednávacích pozic, první kolo jednání by mělo trvat až do 20. srpna.

Čtěte dále:

Prezidentský knock-out. Trump podal nejhorší výkon v dějinách summitů

Trump, NAFTA a dvě století od Davida Ricarda

Paradox protekcionismu: politici jej hlásají, sami v něj neveří. Bude Trump jiný?


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).