Menu Zavřít

MODRÁ JE DOBRÁ, A TO I PRO LVA

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Bankovní skupina IPB se teď stará i o prodej benzinu.

Kdysi třetí největší síť čerpacích stanic v zemi, zářivé logo Chemapol Group a jeho charismatický šéf Václav Junek. V případě benzinových čerpadel s názvem Petra už ani jedno neplatí. Chemapolu nepatří ani jedna pumpa. Síť Petra zhubla a nikdo neví, co s ní bude.

Petru budoval Václav Junek od poloviny devadesátých let. Pro Chemapol Group byla vnukovskou společností (přes subholdingovou firmu C. H. D) a ještě vloni měla téměř šedesát čerpadel. Teď jich má 37 a na vlastnictví dalších osmi se podílí. Nový m majitelem akciové společnosti Petra je po přesunech, jež nedávno proběhly v rámci konkursu Chemapol Group, Investiční a Poštovní banka. Má 67 procent akcií a získala je před několika týdny uplatněním zástavního práva. O pohledávky se zástavním právem, které vznikly při budování nové a podle odborníků velmi drahé sítě čerpacích stanic, se původně dělila hlavně s rakouskou Raiffeisenbank. Na přelomu letošního roku je však od této banky odkoupila. Staronovým vlastn íkem Petry vedle ní zůstal s třetinovým balíkem akcií Silas Group.

Oba vlastníci se dosud na dalším osudu modrých čerpadel nedomluvili. Podle vyjádření IPB se však zdá, že momentálně není Petra na prodej. „Firmu chceme nejprve ozdravit a konsolidovat, uvedl mluvčí banky Jan Rezek. IPB podle něj nyní hledá cesty, jak zajistit provoz čerpadel. Finanční stabilizace společnosti Petra má nyní přednost, investora bude banka hledat až později.

O prodej sítě čerpacích stanic Petra se i původní vlastník snažil nejméně dva roky. Bývalý šéf Chemapol Group Václav Junek už dříve přiznal, že se prodej neuskutečnil, protože zájemci nabízeli příliš málo. Nejen on, ale i odhadci zpočátku vycházeli z pořizovací ceny nových čerpadel a hodnotu majetku odhadovali nejmé ně na miliardu a půl. Když se však potenciální kupci seznámili se zadlužením firmy, zájem opadl. I kapitálově silné společnosti, jako Shell či Slovnaft, později prohlásily, že pokud něco koupí, tak jen jednotlivé pumpy. Zadlužení bylo překážkou i pro dalšího zájemce, ruský Lukoil, který nyní rovněž uvažuje u Petry nanejvýš o deseti až dvanácti pumpách. Všechny jmenované společnosti se přitom netají tím, že mají na rozšíření své prodejní sítě eminentní zájem.

EBF24

To, že Chemapol už nemá s Petrou nic společného, se zákazník těchto čerpacích stanic rozhodně nedozví. Ředitel akciové společnosti Petra Pavel Babka říká, že by se sice měly propagační tabule Chemapol Group z čerpadel odstranit, rozhodnutí je však na nových vlastnících. IPB má pumpy v portfoliu teprve několik týdnů. Spoluvlastník, firma Silas Group, na dotaz týdeníku EURO odpověděla, že se k pumpám Petra a jejich budoucnosti nebude vyjadřovat.

Silas vlastnil třetinový podíl v Petře i vedle Chemapol Group. Podobně jako tento chemický holding si chtěla také skupina Silas původně vybudovat rozsáhlou trustovou strukturu. Ve finanční větvi této struktury měl figurovat právě Chemapol Gr oup. Obě firmy dále spojuje i osoba bývalého premiéra federální vlády Mariána Čalfy. Ten je podle informací ČTK předsedou představenstva Silasu. Pro Chemapol pracoval od roku 1995 jako právní poradce. Vloni zasedl i do dozorčí rady dceřiné spol ečnosti AliaChem, která měla chemický holding zachránit před bankrotem. Konkurs na Chemapol Group byl vyhlášen v lednu letošního roku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).