Menu Zavřít

Modré peří

3. 9. 2004
Autor: Euro.cz

Nové vládní sliby už dávno plní poslanci, obvykle v barvách ODS

ebf - tip - debata

Grossova vláda odmítla řešit klíčové problémy ekonomiky už ve svém programovém prohlášení. Do důsledné reformy veřejných financí se jí nechce, protože do voleb je blízko a musí se rozdávat, a ne brát. To si alespoň myslí spousta lidí v Lidovém domě. Ale něco pozitivního pro byznys je i přesto možné udělat. Obchodní kruhy si dost slibují od příchodu Martina Jahna na post vicepremiéra pro ekonomiku. A mladý Grossův náměstek nechce tyto naděje zklamat. Minulý týden v Hospodářských novinách zopakoval, že vláda chce reformovat úpadkové právo a zrychlit zápisy do obchodních rejstříků. Jako šéf CzechInvestu toho na téma konkursů a rejstříků slyšel jistě dost, a tak ví, o čem mluví. Jenže zrovna v těchto dvou případech se tak trochu chlubí cizím peřím, a to dokonce namodralé barvy. Reformu obchodního rejstříku připravil poslanec Jiří Pospíšil z ODS a předložil ji sněmovně v lednu tohoto roku. Prošla prvním čtením a měla by být projednána ve výborech. Tato novela obchodního zákoníku kromě jiného zavádí lhůty pro rozhodnutí soudu a standardní formulář se seznamem povinných příloh, který bude platit pro všechny obchodní soudy v republice. Tato jednoduchá novela je zjevně zcela dostačující a Martin Jahn na ní nemá už co vylepšovat.
Trochu jiná je situace s bankrotovým zákonem, v němž naši zákonodárci v aktu zoufalství rovněž sami činili, ovšem ve velmi poutavém složení. Poslanecký návrh zákona o konkursu a vyrovnání podepsali rukou společnou a nerozdílnou například nejen již zmíněný Jiří Pospíšil, ale také sociální demokraté Jan Mládek a Michal Kraus či lidovecký předseda Miroslav Kalousek. Vláda k návrhu zaujala odmítavé stanovisko, protože údajně odporuje legislativě Evropské unie. Sociálně demokratičtí ministři však měli už šest let na to, aby předložili kvalitní a použitelný zákon o konkursu a vyrovnání, který by byl slučitelný s právem Evropské unie, leč ani jeden z nich se na to nezmohl. Teprve v této poslanecké novele se vyskytuje to, co mělo být součástí bankrotové legislativy už před deseti lety, tedy právo věřitele vybrat si konkursního správce. Pokud tato novela projde, budou možná nějaké problémy s Bruselem, ale každopádně se zvýší výtěžnost konkursů a restrukturalizace firem by mohla být jednodušší. Vinou liknavosti sociálních demokratů při reformě úpadkového práva už přišel stát, jako zdaleka největší konkursní věřitel v zemi, o desítky miliard korun
Takže i v tomto případě poslanci odvedli většinu práce, kterou Jahn slibuje za nový kabinet, jehož předseda to myslí se svými sliby tak upřímně. Ale abychom byli spravedliví, pořád ještě zbývá dost byrokracie k potření a například Zákoníku práce by také slušela trocha liberalizace. Pokud se Jahonovi podaří v tomto směru protlačit pozitivní změny přes odpor velké části ČSSD a odborů, zaslouží si pomník.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).