Menu Zavřít

MODRÉ SVĚTLO VAROVALO

6. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Jaderný průmysl

K jaderné nehodě, při níž unikly radioaktivní látky, došlo minulý čtvrtek v japonské Tokaimuře v zařízení na výrobu jaderného paliva společnosti JCO. Jak sdělil týdeníku EURO mluvčí českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Pavel Pitterman , reakci se podařilo zastavit.

Podle mluvčího společnosti JCO, která továrnu provozuje, bylo příčinou havárie neúmyslné zavinění. „Dělníci přidali do nádrže, kde se čistí uranový roztok, příliš mnoho uranu, až osmkrát více, než je povoleno. Nastala řetězová reakce, při níž se uvolňuj e intenzivní radiace, vysvětlil. Radiace v továrně byla v jednu chvíli až čtyřtisíckrát vyšší, než stanovují bezpečnostní normy. Později ale přístroje naměřily radiaci převyšující normu až dvacettisíckrát.

Agentura Reuters uvedla, že bylo ozářeno 49 lidí, z nichž je 39 zaměstnanců továrny, tři ošetřovatelky, které se podílely na evakuaci postižených, a sedm dělníků, kteří pracovali poblíž objektu. Jeden z ozářených pracovníků řekl, že když do nádrže, kde se čistí uranový roztok, vpouštěli trubkou zhruba 16 kilogramů uranu, uviděli modré světlo. Obvykle se při jedné proceduře do nádrže umisťuje maximálně 2,3 kilogramu uranu.

MMF24

Pro tři sta tisíc lidí z vesnic v okruhu do deseti kilometrů platil zákaz opustit domovy. Reakci se podařilo zhruba po osmnácti hodinách zastavit odčerpáním vody z chladicí nádrže. Největší jaderná havárie v Japonsku je předběžně hod nocena na sedmistupňové mezinárodní škále stupněm čtyři.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).