Menu Zavřít

Moeraki Boulders: Dokonalé koule uprostřed ničeho

29. 3. 2018
Autor: trip.market

Tajemné kamenné koule, které jedni nazývají mozky mimozemšťanů a druzí vejci mořských draků, vydají jako kuličky náhodou pohozené do písku. Každou vrstvu těchto několikatunových velikánů s průměrem až 3 m ale trpělivě milimetr po milimetru slepila sedimentace před zhruba 65 miliony let.

Usazování probíhalo pod vodou ze všech stran rovnoměrně, a proto Boulders vypadají jako téměř dokonalé koule. O to pozoruhodnější je, že jsou všechny duté. Zatímco nově usazené tvrdá skořápka erozi odolala, jádro balvanů se rozpustilo ještě dřív, než zapadly pod nánosem dalších usazenin tvořících dnes zdejší pobřeží.

UpdogDesigns | istockphoto.com

Protože je kalcit, který je drží pohromadě, mnohem odolnější než okolní útesy, vykukují z nich další balvany a čekají, voda a vítr osvobodí a přidají se ke svým druhům na pláži. Tam s nimi budou další staletí mlčenlivě čekat, dokud si je znovu nevezme oceán.

 g01xm | istockphoto.com

Proměna z dýně?

Původ Moeraki Boulders má samozřejmě i svou alternativní maorskou verzi. Podle pověsti balvany vznikly z dýní nebo košů na úhoře, které bouře smetla do vody z kanoe maorských náčelníků, kteří v dávných dobách objevovali nová území. Předměty byly vlnami doneseny právě na tuto pláž, jak se ale proměnily v kámen, není úplně jasné.

Na pláži Koekohe Beach je jich každopádně seskupených okolo padesáti hlavních. Fotografie z 19. století ale ukazují, že jich tu bylo daleko víc. Některé menší skončily v soukromých sbírkách nebo jako dekorace na zahrádce, jiné v muzeích. Od 70. let 20. století jsou chráněnou památkou. I tak si do jejich puklin můžete klidně zalézt a zapózovat na fotku.

 oneillbro | istockphoto.com

ebf - tip - debata

Balvany jsou nejfotogeničtější brzy zrána a za soumraku. Omrknout je můžete i z nedaleké vyhlídkové terasy. A pokud budete mít štěstí, zahlédnete i delfínům příbuzné plískavice novozélandské, které obývají zdejší vody.

HLEDEJ ZPÁTEČNÍ LETY PRAHA CHRISTCHURCH, NOVÝ ZÉLAND

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).