Menu Zavřít

MOHOU SI VYBÍRAT

24. 7. 2001
Autor: Euro.cz

VSŽ

Jako možný strategický partner pro Východoslovenské železárny Košice přichází i nadále v úvahu americký obr US Steel. Vyplynulo to minulý týden z vyjádření prezidenta železáren Gabriela Eichlera a také slovenského premiéra Mikuláše Dzurindy. Ten sdělil novinářům, že VSŽ mají pro výběr partnera volnou ruku a pozval do Bratislavy k závěrečným jednáním prezidenta US Steel Paula Wilhelma. Jednání se má uskutečnit do dvou týdnů.

Gabriel Eichler řekl, že zájemců o kontrolní balík akcií VSŽ je několik, ale je problém najít partnera s dostatkem finančních zdrojů, který by uspokojil jak stát, tak akcionáře a věřitelské banky. Zároveň ujistil, že nikdo z potenciálních investorů nemá zájem snižovat stav zaměstnanců železáren.

VSŽ na konci loňského roku oznámily, že chtějí v letošním roce využívat plně své výrobní kapacity a dosáhnout čistého zisku 2,57 miliardy slovenských korun. S ohledem na oživení světového trhu oceli plánují zvýšit výrobu na 3,14 milionu tun (o 55 tisíc tun více než loni) a prodat 3,05 milionu tun válcované oceli.

MMF24

Rozhodujícím odbytištěm má pro VSŽ zůstat český trh, na který putovalo loni téměř třináct procent roční produkce válcovaných materiálů. Sdělilo to vedení společnosti během návštěvy zástupců 24 českých obchodních partnerů minulý týden v Košicích.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).