Menu Zavřít

Mokro je nezastaví

23. 8. 2002
Autor: Euro.cz

TPCA Kolín

ebf - tip - debata

Kolínský pozemek připravovaný pro novou továrnu Toyoty a Peugeotu je podmáčený, ale práce na něm přesto pokračují. V deštivém záplavovém týdnu na něm totiž probíhaly terénní práce a hrozilo, že voda může dílo znehodnotit. „To by mohlo zamýšlenou investici zdržet,“ obával se před dvěma týdny generální ředitel CzechInvestu Martin Jahn.
Jeho obavy se sice potvrdily, avšak voda nakonec nebude mít na stavbu továrny velký vliv. „Povodně se pozemku vyhnuly, ale je silně podmáčený. Plánované termíny to ale nemůže ohrozit,“ uvedla minulý týden mluvčí CzechInvestu Pavlína Bolfová. Toyota s Peugeotem plánují dokončit stavbu továrny v roce 2005, kdy by měly z pásů sjet první automobily. Půjde o třídveřové minivozy v cenách kolem dvou set tisíc korun, kterých chtějí obě firmy produkovat 300 tisíc ročně. Většina z nich bude určena na export.
Příprava průmyslové zóny Kolín-Ovčáry bude letos stát vládu 1,211 miliardy korun, celkově přijde státní kasu na 1,97 miliardy korun. Z celkových letošních nákladů na zónu pokryje 793 milionů korun státní dotace. Kolín ji využije na výkup pozemků a vybudování infrastruktury. „Podle našich informací podmáčení terénu stavbu neprodraží,“ říká Pavlína Bolfová.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).