Menu Zavřít

Monopol v očistných plamenech

31. 1. 2002
Autor: Euro.cz

Český Telecom

CIF24

PRAHA (jpš) - Oheň, který 22. ledna zničil ústřednu Českého Telecomu na pražských Vinohradech, napáchal milionové škody firmě i jejím zákazníkům, alternativním operátorům však umožnil rozšířit klientelu. Konkurenti dominantního telekomunikačního operátora se „vrhli“ především na větší firmy v této lokalitě.
Poměrně významný úlovek si může připsat společnost Contactel, která se dohodla na poskytování telefonních služeb s potravinářskou firmou Jan Becher – Karlovarská Becherovka, jež má sídlo v Americké ulici. „O změně operátora jsme uvažovali již delší dobu. Požár ústředny a výpadek telefonních služeb naše rozhodnutí jenom urychlily,“ řekl týdeníku EURO mluvčí Becherovky David Binar.
Poradenské firmě KPMG nově poskytuje telefonní služby GTS. „Do budoucna si ale chceme ponechat oba operátory - Telecom i GTS – tak abychom propříště měli záložní provoz,“ říká marketing manažerka KPMG Marcela Chlumová. Mluvčí společnosti GTS David Duroň sdělil, že k nim z druhého pražského obvodu přešla i řada dalších zákazníků, kteří již před požárem některé z jejich služeb využívali. „Nyní přečíslovali své stanice na telefonní čísla GTS, a používají tedy kompletní hlasové služby naší společnosti.“
Další z operátorů, Aliatel, se chlubí tím, že již 24 hodin po havárii ústředny nabídl postiženým podnikům pomoc. Podle sdělení mluvčí Petry Kopecké obnovili například telefonní provoz pobočkám Raiffeisenbank a ČSOB.
Hůře se s následky vyrovnává menší korporátní klientela. David Filip, obchodní ředitel počítačové firmy Connect 2000, říká, že jim nezbývá než čekat na opravu a ke komunikaci využívat hlavně e-mailu. „Žádný jiný operátor než Telecom v naší Korunní ulici nemá natažené dráty a bezdrátové řešení fixních telefonních služeb by pro firmu naší velikosti bylo příliš nákladné,“ poznamenává zástupce firmy, která má tři telefonní linky a deset zaměstnanců.
Telecom provoz obnovuje postupně. Slíbil, že všechny linky by měly být znovu připojeny do konce třetího únorového týdne.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).