Menu Zavřít

Montblanc a Gándhí

18. 8. 2010
Autor: profit

Německá společnost Montblanc vyrábí luxusní plnicí pera. V nabídce má pera klasická, ale také modely věnované slavným osobnostem, jako byly Marlene Dietrichová, Greta Garbo, Alexandr Veliký, Winston Churchill a nebo Mahátma Gándhí.

Autor: Montblanc

MMF24

Montblanc před časem přišel na trh s řadou plnicích per Gándhí, kterou vzdává hold slavnému indickému mysliteli. Pero bylo uvedeno na trh u příležitosti 140. výročí narození Móhandáse Karamčanda Gándhího, který se pro celý svět stal synonymem společenského reformismu a boje za nezávislost a lidskou důstojnost. Edice ručně vyrobených per byla kvůli zachování exkluzivity limitována na 241 kusů. Tento netradiční počet odpovídá počtu mil, které Gándhí se svými stoupenci ušel v roce 1930 při protestním pochodu proti dani uvalené Brity na sůl. Každé pero je ozdobeno Gándhího podpisem a opálem šafránové barvy. Součástí balení je i knížka jeho citátů a zlaté vlákno, které lze kolem pera omotat tak, jako si sám Gándhí omotával každý den jednoduchý kus bílé látky kolem svého těla.

Společnost Montblanc není v Indii žádným nováčkem. Provozuje tu šestnáct obchodů, které svým sortimentem úspěšně pokrývají poptávku po luxusním zboží. Prodej per Montblanc Gándhí je pak v Indii spojen i se dvěma charitativními iniciativami – jednu z nich, konkrétně Kolhapur Charitable Trust, dokonce vede pravnuk Gándhího Tushar. Podle dohody dostane z každého prodaného pera peníze, které následně využije na stavbu školy a internátu pro děti, jež byly zneužívány jako dětská pracovní síla. Tusharovi se celá akce líbí a na námitky, které říkají, že využití Gándhího ke komerční prezentaci zboží je nevhodné, reaguje s nadhledem: „To není značka zbraní či alkoholu. Je to pero, které je s Gandhím spojováno. Pero bylo jeho největším nástrojem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).