Menu Zavřít

Ethereum pro stánkaře: Moskva chce zamezit kupčení s místy na tržišti

4. 9. 2018
Autor: Profimedia.cz

Jak si zajistit místo pro stánek na moskevských víkendových tržištích? Radnice nabízí systém rezervací, jež bude fungovat jako ethereum. Míst je okolo 15 tisíc, žádostí je 20 tisíc. Využití technologie decentralizované databáze, kterou používá ethereum, má zamezit manipulacím v žádostech.

Moskevská radnice plánuje využití technologie kryptoměny ethereum k přidělování míst zemědělcům, kteří přijíždí na víkendové trhy do hlavního města. Decentralizovaná databáze založená na technologii blockchain má zaznamenávat žádosti o prodejní místo na další rok.

K dipozici je 15 tisíc míst, žadatelů je o pět tisíc více. Trhy se konají od 20. dubna do 25. listopadu a mají o ně zájem zemědělci nejen z Ruska, ale i Běloruska, Kazachstánu a Kyrgyzstánu.

Technologie kryptoměny ethereum má vytvořit systém záznamů žádostí, které nebude možné zpětně manipulovat. Bude z něj i patrné, proč byly některé žádosti zamítnuty. To by mělo vyloučit možnost podplácení úředníků.


Jak fungují chytré kontakty? Dozvíte se ve videu:


„Blockchain je dodatečná záruka, že příchozí žádosti zůstanou nezměněné a umožní to také kontrolu historie žádostí,“ vysvětlil pro server Coindesk Andrej Borodjonkov, který je na moskevské radnici za projekt zodpovědný.

Celá databáze žádostí o místo na trzích bude veřejně dostupná. Bude zahrnovat i čas podání žádosti. Měly by tak odpadnout stížnosti prodejců, kteří nebyli vybráni.

Poradce pro inovace na moskevské radnici Andrej Belozerov je přesvědčen, že nový systém bude dostatečně průhledný, aby bylo patrné, proč byly některé žádosti zamítnuty nebo naopak přijaty. Radnice na projektu využívajícím výhody decentralizované databáze pracuje od roku 2016.

MMF24

O virtuálních měnách čtěte v rubrice Kryptoměny:

Norským těžařům kryptoměn vyhrožují bombovým útokem. Kvůli hluku

Čínský umělec Aj Wej-wej založil kryptoměnu, aby upozornil na cenu lidského života

I chudí mají právo na bitcoin. Aplikace pro těžbu notebookem má úspěch i v Africe

Jak se kradou kryptoměny: 5 průšvihů kolem virtuálních peněz

Krádež bitcoinů, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).