Menu Zavřít

Most

25. 5. 2020
Autor: Euro.cz

Kahan dělá panelovému městu dobrou reklamu Během našeho povídání Lukáš Chrastina co chvíli odbíhá k měděným hrncům. Je pondělí ráno a jako sládek Mosteckého Kahanu zrovna vaří. Teď už se ale naběhá o trochu míň než dřív. Když v roce 2009 minipivovar začínal, používal 200litrovou varnu. „To jsem musel udělat nějakých 310 várek ročně, varna nestíhala výrobu,“ vrací se Chrastina o deset roků zpátky.

Pak ale odprodali technologii do Loun a obstarali si raději varnu s kapacitou 500 litrů. I tak vaří mostecký sládek v letní sezoně pětkrát týdně. Jeho piva čepují tři mostecké restaurace, pro speciály si občas přijíždějí i hospodští z jiných měst v regionu.

„Problém ale je, že výčepní ještě moc neumějí to nefiltrované pivo skladovat.

Hodí si ho do tepla pod pípu a pak se diví, že jim po několika dnech pění,“ popisuje Chrastina potíž, kterou řeší většina sládků.

Speciály jsou vůbec důležitou součástí Mosteckého Kahanu. „Původní myšlenka byla, aby u nás lidé mohli ochutnat všechno, co pivní svět nabízí,“ říká Chrastina a jedním dechem dodává, že největší úspěch má pravidelně vánoční medová šestnáctka.

Na Lukáši Chrastinovi je vidět, že dobře pochopil, co by mělo být pro malé výrobce hlavní mantrou. „Udělat dobré pivo není problém. Hlavní a nejtěžší věc ale je, aby si každá várka byla co nejvíc podobná,“ pokyvuje hlavou.

Tahounem výstavu „sídlištního“ minipivovaru je Mostecká 11°. A není se co divit. Osvěžující světlý ležák se čtyřmi procenty alkoholu vonící po sladu má velmi citelný říz, hořkost stoupá s každým lokem. I proto jej provází velmi dobrá pitelnost.

Na čepu jsme stihli i lehký Ale 10°.

Podle Lukáše Chrastiny jde vlastně o Summer Ale ozdobený přívětivými čtyřmi procenty alkoholu. Ve vůni se kříží grep s medovinou. Mírně hořký citrus se pak projevuje i v ústech, chuťový vjem ale končí naprosto čistým požitkem. •

Mostecký Kahan

WT100

Obránců míru 2629, Most Sládek: Lukáš Chrastina

  • Našli jste v článku chybu?