Menu Zavřít

MOV: Rio bude bez ruských atletů

21. 6. 2016
Autor: ctk

Ruští atleti opravdu nepojedou na olympiádu do Ria. Mezinárodní olympijský výbor potvrdil rozhodnutí federace IAAF o potrestání ruských atletů a zákazu jejich startu na mezinárodních soutěžích včetně OH. O startu ostatních ruských a všech keňských sportovců v Riu má podle MOV rozhodnout vždy příslušná mezinárodní sportovní asociace.

„Máme vážné pochybnosti, že sportovci z Ruska i z Keni jsou čistí,“ stojí v prohlášení MOV. Ten zároveň vyzval Světovou antidopingovou agenturu WADA, aby příští rok uspořádala konferenci, na které reviduje celý antidopingový systém. Zároveň ujistil, že pokud IAAF umožní některým ruským atletům startovat v Riu, bude to pod vlajkou Ruska, nikoliv pod vlajkou MOV.

Rada IAAF rozhodla o prodloužení zákazu startu ruských atletů kvůli rozsáhlému dopingovému skandálu minulý týden v pátek. Šéf Ruského olympijského výboru Alexandr Žukov dnes uvedl, že ruští atleti, kteří neměli pozitivní testy a potíže s dopingem, se odvolají k Mezinárodní sportovní arbitráži. „Právně je toto rozhodnutí neobhajitelné,“ prohlásil Žukov.

V Rusku se dokonce začalo hovořit o možnosti bojkotu olympiády ze strany všech ruských sportovců, což ale nepotvrdil mluvčí prezidenta Vladimira Putina. „Zatím to je předčasná spekulace a nebudu to komentovat,“ uvedl Dmitrij Peskov. „Nikdo by asi takový precedent nechtěl,“ uvedl. Zároveň ale zopakoval, že Kreml se proti principu kolektivní viny ostře ohrazuje.

MMF24

Přečtěte si o dalších potížích Ruska na velké sportovní akci

Ultimátum pro Rusko. Za opakování výtržností bude vyloučeno z Eura

 Ruští fanoušci napadají anglické příznivce

Šéf ruského olympijského výboru Žukov se kriticky vyjádřil k myšlence IAAF pustit do Ria ruské atlety, kteří žijí mimo Rusko a nepodléhají tamnímu dopingovému systému. To se týká i běžkyně Julie Stěpanovové, která pomohla problém ruského dopingu odhalit a je korunní svědkyní v celém případu. Mimo Rusko žije například také dálkařka Darja Klišinová.

„Bylo by to absolutně nefér,“ prohlásil Žukov. „Potrestání čistých ruských atletů a jejich vyloučení z her devalvuje olympijský úspěch a ničí olympijské myšlenky,“ doplnil.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).