Menu Zavřít

Mozzarella, sýr nejen na pizzu

23. 2. 2004
Autor: Euro.cz

HARMONIE CHUTÍ KDO OCHUTNAL PRAVOU ITALSKOU PIZZU, JISTĚ ZNÁ SÝR, KTERÝ SE V HORKÉ PECI ROZTAVÍ, ALE NEROZPUSTÍ A PŘI KRÁJENÍ SE LEHCE TÁHNE. TO JE MOZZARELLA, JEMNÝ, VELMI MĚKKÝ SÝR.

Mozzarella se uchovává v nálevu. Podle toho dokonce poznáte kvalitní sýr tohoto typu od různých napodobenin v blocích - ty mají s pravou italskou mozzarellou jen málo společného.

DVA DRUHY: Z BUVOLÍHO NEBO KRAVSKÉHO MLÉKA Pravý sýr mozzarella se vyrábí z buvolího mléka. Stáda buvolů se od druhého století našeho letopočtu pasou v Kampánii, na jih a západ od Neapole . Pouze za druhé světové války byla zničena ustupujícími nacisty. V současné době výroba opět vzkvétá. Mnoho druhů tohoto jemného sýra se však vyrábí z mléka kravského, nejen v Itálii, ale také u nás. Chuť obou druhů se samozřejmě liší, u originální mozzarelly di buffala je výraznější. UCHOVÁVÁ SE V SYROVÁTCE

Mozzarella se vyrábí v malých bochnících auchovává se v mísách nebo zatavených sáčcích se syrovátkou. Barvu má bílou a kůrku velmi tenkou. Konzistence mladého sýra je elastická a vláčná, takže se dobře krájí na plátky. Během zrání měkne a jeho chuť se zvýrazňuje. Mozzarellu z buvolího mléka se pro její výraznou chuť vyplatí podávat samotnou, nakrájenou na plátky a pokapanou kvalitním olivovým olejem. Mozzarellu z kravského mléka je dobré zvýraznit nějakou příchutí. Podává se s plátky pomeranče a olivami, s červeným angreštem, kiwi nebo s pečenými paprikami a proužky sušených rajčat. Mozzarella je hnětený sýr neboli sýr „pasta filata“. Mléko se sráží přidáním syřidla, sýřenina se pak krájí na velmi malé kousky a nechá se usadit. Poté se vyjme ze syrovátky a hněte se v horké vodě, až se vytvoří lesklá hmota. Odkrojují se malé kousky a ty se vytvarují, nasolí v solném roztoku a poté se balí na prodej. Když mozzarellu kupujete, ujistěte se, že vám prodavač dává dostatečné množství syrovátky, aby se sýr udržel vlhký.

bitcoin_skoleni

BOCCONINI, BUFALA PROVOLA, MOZZARELLA AFFUMICATA

Variantou mozzarelly jsou bocconini, malinkaté mozzarelly vyrobené obvykle z kravského mléka. Prodávají se vcelku. Uzená mozzarrella se jmenuje Bufala Provola a udí se ve válcové nádobě nad doutnající slámou. Jiným uzeným druhem je Mozzarella Affumicata - vyrábí se ve velkých koulích, které se zavěšují do kotlů. Pod nimi se pálí dřevěné třísky, čímž sýry získají ožehnutý až černý vzhled. Další varianta, Scamorza, je hutnější. Vyrábí se v Piemontu a také v jižní Itálii a v Dalasu v Texasu. Tam sýry udí nad pekanovými skořápkami.

  • Našli jste v článku chybu?