Menu Zavřít

Mrazírny v Mochově hoří. Hasiči vyhlásili zvláštní stupeň poplachu

23. 2. 2018
Autor: čtk

Hasiči zasahující u požáru mrazíren v Mochově vyhlásili zvláštní stupeň poplachu, který se používá v mimořádných situacích. Mají problém s dopravou vody. Požár stále nemají pod kontrolou, zatím nebyl nikdo zraněn. Jedna z hal je kompletně zasažena ohněm, škodu majitel odhadl na 100 milionů korun.

Okolí haly, která sloužila jako sklad brambor, zahalil hustý dým. Obecní rozhlas lidi vyzývá, aby nevětrali. Na nedaleké dálnici D11 jezdí řidiči kvůli požáru omezenou rychlostí. Zásah podle mluvčího středočeských hasičů Petra Svobody potrvá určitě do soboty. Pokud půjde vše dobře, vyšetřovatel by se na místo mohl dostavit v sobotu dopoledne.

Hasičům při zásahu pomáhá také vrtulník. „Propadla se střecha, takže zasahuje i vrtulník s bambi vakem. Bylo nám umožněno hasit seshora místa, na která bychom se normálně nedostali,“ řekl mluvčí. Pražští hasiči přivezli také takzvanou Kobru, speciální hasicí zařízení, jež dokáže vodním paprskem prořezávat sendvičové konstrukce hal. Na místě pracuje i chemická laboratoř, která monitoruje koncentraci zplodin v ovzduší. Zatím nezaznamenala zvýšené hodnoty.


Prevence v Temelíně: hasiči rozdávají nové tablety proti radiaci  Jaderná elektrárna Temelín, ilustrační foto


Záchranáři podle mluvčí Petry Effenbergerové nemuseli nikoho ošetřovat. K požáru vyslali speciální vozidlo vybavené dvěma operátorskými pracovišti. Jeho součástí je i toaleta, sprcha, zásobník na pitnou vodu, kuchyňský kout, lůžková a zasedací část. „Poslouží jako zázemí pro zasahující,“ uvedla Effenbergerová.

MMF24

V roce 2012 hasiči v areálu bývalých mrazíren už likvidovali požár jedné z hal, příčinou byla nedbalost. Při rozebírání konstrukce prázdného objektu byly porušeny požární předpisy. Rozsáhlý požár likvidovali hasiči v areálu mochovských mrazíren také o dva roky dříve, kdy se vznítila bývalá výrobní hala.

Výběr nejničivějších požárů ve Středočeském kraji a Praze

- Požár v Mochově patří co do výše škody k nejhorším ve Středočeském kraji a Praze za posledních několik let. Na 100 milionů se odhadovala například škoda, kterou oheň napáchal loni v říjnu v objektu s recyklací plastů v Kamenných Žehrovicích na Kladensku, podobnou sumu uvedl i majitel v květnu shořelé haly s pneumatikami u Ostředku na Benešovsku. Stomilionovou škodu způsobil oheň i loni v únoru v lakovně ve Zvoli u Prahy (zemřeli dva lidé), nebo v srpnu 2016 filmařům, kterým na Barrandově shořely kulisy.

- Dva vůbec nejničivější požáry v Praze od roku 2012 pak způsobily škodu přes čtvrt miliardy korun. Při prvním z nich v červnu 2012 hořelo v hangáru na ruzyňském letišti a oheň zcela zničil letadlo ATR 42 Českých aerolinií, které vyčíslily škodu až na 300 milionů korun. V srpnu 2015 hořelo ve skladu textilu v tovární hale v pražských Vysočanech. Zničeno bylo zboží za zhruba deset milionů eur (přes 270 milionů korun), dalších deset až 15 milionů dosáhly škody na budově.

- V uplynulém roce likvidovali hasiči v Praze a okolí několik požárů, kdy se výše škody počítala v desítkách milionů korun. Například v listopadu shořel dřevěný motorest Čtyři kameny u dálnice D10 nedaleko Hlavence u Prahy pod kontrolu, hrubý odhad škody činil 30 milionů. Začátkem prosince pak způsobil požár, který poničil skladové haly s obalovým materiálem v pražské Vinoři a při němž byl stejně jako v případě motorestu a dnes Mochova vyhlášen nejvyšší stupeň poplachu, adesátimilionovou škodu.

- Kolem 60 milionů se pohybovala škoda například při požáru, který v říjnu 2016 postihl galvanovnu ve Štěrboholské ulici v Praze. Jen o deset milionů nižší byly následky ohně, který v únoru 2014 poničil pekárny La Lorraine, jež stojí na okraji Kladna. V listopadu 2012 si úmyslně založený požár v areálu bývalého cukrovaru v Zákolanech na Kladensku, kde shořel například sklad filmových kulis, drogerie nebo fotovoltaické panely na střeše objektu, vyžádal škodu 40 milionů korun.

Čtěte také:

V Česku vznikne satelitní centrum pro armádní rozvědku a NATO. Pomůže i při přírodních katastrofách


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).