Menu Zavřít

MTX Group miliardáře Otavy loni vydělala miliardu korun

24. 5. 2017
Autor: Hynek Glos, Euro

Loňský rok může miliardář Petr Otava hodnotit velmi dobře. Nejdřív zcela ovládl rodinný holding MTX Group, kam patří obchodník s komoditami Metalimex či největší výrobce slévárenského koksu v Evropě OKK Koksovny, a k tomu MTX Group vykázala dobré výsledky.

„V roce 2016 jsme měli slušná čísla. Dosáhli jsme tržeb 26,5 miliardy korun a EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů - pozn. red.) byla zhruba jedna miliarda korun“ řekl týdeníku Euro Otava.

Dařilo se hlavně výrobci válcovaných polotovarů z hliníku Al Invest Břidličná, výrobci válcovaných a lisovaných produktů z mědi a mosazi Měď Povrly či výrobci flexibilních obalů Tapa Tábor. Zadrhává jen hospodaření koksovny OKK kvůli velkým výkyvům cen koksovatelného uhlí, která se za posledních šest měsíců pohybovala mezi 150 a 300 dolary za tunu.

Otava koupil v dubnu rakouské hliníkárny v Lendu a Schwarzachu, které dodávají pro automobilový, letecký či zbrojní průmysl. Po opětovném rozjezdu výroby plánuje vyrábět až 50 tisíc tun hliníku ročně a počítá s tržbami 2,5 miliardy až tři miliardy korun. Ve spojení s Al Invest Břidličná chce postupně vybudovat větší hliníkářskou skupinu.

MMF24

Čtěte o rodinném vypořádání:

Jasno u Otavů. Rodinný podnik včetně Metalimexu ovládl syn Petr

Petr Otava


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).