Menu Zavřít

MÜLLER SE VRHAL NA JAKUBA

19. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Chirurg předseda považuje kolegy komisaře za veterináře

Příběhy odehrávající se v budově Komise pro cenné papíry již dávno překročily únosnou míru, ale jednání prezidia předminulý týden už vybočují ze všech mezí. Týdeník EURO několikrát informoval o zvláštních postupech předsedy prezidia Jana Müllera (EURO 35/1999) a také o tom, že komisaři František Jakub, Tomáš Ježek a Irena Pelikánová na něj podali trestní oznámení (EURO 5/2000).

Protože předseda Müller nevyhověl žádosti komisaře Jakuba na svolání prezidia, ten jej svolal sám. Podle jednacího řádu komise sice prezidium svolává předseda, ale o svolání může požádat i kdokoli z komisařů. A pokud mu předseda nevyhoví a nesvolá prezidium do čtyřiceti osmi hodin, může je svolat komisař. Skutečnost, že František Jakub prezidium svolal, rozčílila Jana Müllera do té míry, že zabezpečení proti odposlechu přes okna bylo v té chvíli naprosto zbytečné. Jeho hlas ze zasedání prezidia byl pohodlně slyšet i přes zeď a bez jakékoli odposlouchávací techniky. A slovo hlas je možná ještě eufemismem. Řval slovníkem, který nebyl ze slušné a spisovné češtiny. František Jakub jej prý vyzval, aby se uklidnil a neřval jak pavián, jinak že odejde. Nato se Müller zvedl ze židle a pokoušel se na Jakuba vrhnout. O hlavu větší komisař před rozběsněným předsedou raději prchl z místnosti. Prezidium tedy nic neprojednalo a veškerý program jednání byl přeložen na minulé úterý.

ebf - tip - debata

Tuto historku se týdeník EURO pokusil ověřit u všech tří účastníků daného zasedání prezidia. František Jakub nám ji potvrdil. „Dnes už to může vypadat jako legrační událost, ale bylo to velmi dramatické a rozhodně jsem z toho neměl žádný dobrý pocit, řekl komisař Jakub. Tomáš Ježek byl minulý týden mimo republiku. Jan Müller přes mluvčí Šárku Samkovou událost odmítl jakkoliv komentovat.

Předseda komise Jan Müller s týdeníkem EURO dlouhodobě odmítá komunikovat. Tisková mluvčí komise Šárka Samková nám například na konci ledna místo požadovaných informací odepsala: „Nemám oprávnění předsedy KCP Jana Müllera poskytnout tyto informace časopisu EURO. Když jsme zveřejnili zprávu, že komisaři František Jakub, Tomáš Ježek a Irena Pelikánová na předsedu podali trestní oznámení (EURO 5/2000), Jan Müller místo svolání tiskové konference pozval k rozhovoru pouze čtyři vybrané novináře. Jelikož redaktor týdeníku EURO pozván nebyl, můžeme vyjádření předsedy KCP pouze rekonstruovat ze zpravodajství ČTK. K podanému trestnímu oznámení pro podezření ze spáchání trestných činů maření výkonu veřejného činitele, porušování povinnosti při správě cizího majetku a pomluvy se zřejmě nijak nevyjádřil. Nicméně připustil, že není spokojen s obsazením vedení tohoto úřadu, a zopakoval svůj návrh všechny komisaře nechat přezkoušet některou mezinárodní institucí. Prezidium podle ČTK přirovnal k operačnímu týmu, který nemůže fungovat, neboť je složen nejen z chirurgů, ale i z veterinářů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).