Menu Zavřít

Multimiliardová kocovina: výrobci přípravků proti nevolnosti vyhlížejí vrchol roku

30. 12. 2016
Autor: Profimedia.cz

„Silvestr je naše vlastní verze Super Bowlu,“ sdělila webu MarketWatch Brenna Haysomová, šéfka společnosti Rally Labs, která se zaměřuje na výrobu přípravků proti kocovině. Odvětví lékařských preparátů a doplňků stravy zamířených proti kocovině poroste. Miliardy dolarů se v něm točí již nyní.

Údaje Rally Labs hovoří o 2,6 miliardy případech kocoviny ve Spojených státech ročně. Vedoucí protialkoholního programu v americkém centru pro kontrolu nemocí a prevenci Robert Brewer, je toho názoru, že excesivní holdování alkoholu americkou ekonomiku stojí okolo 250 miliard dolarů ročně.

Lví podíl na tom má absence na pracovištích spolu se sníženou pracovní produktivitou „společenský unavených“ zaměstnanců. K většině z těchto ztrát (až 77 procent) dochází vlivem tzv. „binge drinking“, nárazového pití bez míry. Na zbytek pak připadají výdaje za zdravotní péči, delikty a automobilové nehody.

Přečtěte si o konci levných alkoholových večírků ve švýcarských letoviscích:

Další dopad brexitu: konec levných alpských mejdanů

Alpské letovisko Val D'Iséra lákalo britskou mládež spíše než na sjezdovky na alkohol, bary a noční život. Nyní zde kvůli brexitu pro Brity tak levně nebude.

Podle údajů Brewerova Centra se nadměrnému pití věnuje jeden z deseti Američanů. Každoročně pak v jeho důsledku a na následky s ním souvisejících nemocí zemře v USA 88 tisíc lidí. Objem peněz, které se točí v odvětví farmaceutických přípravků a doplňků stravy pro ty, kteří si nemohou kocovinu dovolit, ale pití se neumí vyhnout, přitom v budoucnu poroste.

Odvětví poroste

Jen hodnota segmentu preparátů proti nevolnosti a bolestem žaludku by do roku 2021 měla narůst na 810 milionů dolarů. V roce 2015 to přitom bylo 714 milionů. Nárůst se čeká i u nutričních produktů. Ty by měly ve stejném roce dosáhnout 2,1 miliardy dolarů (z 1,6 miliardy dolarů před třemi lety). U přípravků proti bolesti by pak hodnota odvětví měla ve stejném období dosáhnout 4,1 miliardy dolarů. Zároveň roste i objem peněz, které se točí v energetických nápojích na bázi kofeinu. Tento sektor by měl podle agentury Packaged Facts zabývající se výzkumy trhu napřesrok dosáhnout částky 21,5 miliardy dolarů.

Jak je vidět, boj proti kocovině je skutečně multimiliardovým byznysem a firmy si mohou každoročně před silvestrem mnout ruce. Alespoň tedy do té doby, než někdo kocovinu nevyřeší jednou provždy.

MMF24

Dále čtěte:

Elektrospotřebič jako svědek: Alexa od Amazonu zajímá vyšetřovatele

Robot zabiják může být realitou. OSN se chystá k jednání


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).