Menu Zavřít

Musíme tam všichni. I fastfood může mít styl

20. 5. 2018
Autor: Shutterstock

Když se i ta nejzdravější strava přejí nebo máte prostě chuť dát si něco skvělého, mastného a božského bez ohledu na následky.

Všichni víme, že bychom měli jíst hodně zeleniny, vyhýbat se alkoholu a o bůčku si raději nechávat jen zdát. Ale žít super zdravý život okleštěný o požitky ze všeho, co je považováno za nezdravé, by byla pěkně dlouhá nuda. Když už, tak už, ale ať to stojí za to. Vykašlete se na gumové bagety, hamburgery z pochybného masa v rozmražených houskách a hranolky smažené na bůhvíčem. I fastfood může mít styl, chuť a úroveň. Může klást důraz na původ surovin, spokojenost a vnitřní štěstí svých hostů. Protože - upřímně řečeno - když vám hlava třeští ze stresu, nestíháte práci, péči o rodinu, natož sami o sebe, většinou nemáte chuť na zeleninový salát a smoothie z kadeřavé kapusty a chia semínek. Ale když se zakousnete do nadýchané bulky naplněné skvělým masem, otřete si z brady živočišný tuk a loknete si piva nebo něčeho ostřejšího, starosti všedního dne se alespoň na chvíli rozplynou.

Až budete cítit nutkavou potřebu dát si právě něco takového, uklidňujícího, ale ne zrovna zdravého, vzpomeňte si na následující seznam. Jídlo, které přináší do duše klid a do krve cholesterol, jsme vyzkoušeli za vás. A žijeme!

Brixton Balls (Korunní 23, Praha 2)

V létě to budou dva roky, kdy Luděk Netušil a Tim Simenon začali servírovat hostům čerstvě připravené masové koule. Menu se za tu dobu hodně změnilo, nabídka je mnohem širší a začali tu myslet i na ty, kteří se masu z jakéhokoli důvodu vyhýbají. Vedle tří druhů masových koulí si můžete dát i koule vegetariánské a veganské. Koule tu podávají s rýží, těstovinami nebo třeba hummusem, na pinse čili tenké placce ne nepodobné pizze, dát si je můžete i s čočkovým salátem. Ze zdejšího rychlého jídla se dají vybrat i dokonale vyvážené a výživově vhodné kombinace, takže mezi ostatními položkami tohoto seznamu mají Brixton Balls výsadní postavení.

 Brixton Balis. Rychlé jídlo, které má koule - masové i vegetariánské, navíc v zábavných kombinacích

Mexicali Mercado (Kovářská 939/4, Praha 9)

Ke štěstí vám také někdy může chybět jen dobře udělané burrito nebo taco. I to má řešení. Autentickou mexickou kuchyni v rychlém provedení můžete ochutnat hned u stanice metra Českomoravská, a než se vám připraví tacos, tamales nebo enchiladas, můžete nakoupit základní suroviny pro přípravu mexické kuchyně v domácích podmínkách. Mají tu nejen nezbytnou kukuřičnou mouku, fazole, jalapeňos a podobně, ale i čerstvé bylinky a limety, bez kterých se neobejdete. Ceny bohužel plíživě rostou a porce se poněkud zmenšují, ale je pravda, že ještě před rokem bylo zdejší jídlo až nehorázně levné na to, jak bylo dobré.

 Mexicali Mercado. Pokud jsou všichni už v Mexiku a vy stále v Praze, ušetřete za letenku a vyrazte na Českomoravskou

Mr. HotDoG (Kamenická 24, Praha 7)

Králem fastfoodu, který se těm ze známých řetězců ani trochu nepodobá, je letenský Mr. HotDoG. Tady uspokojí vaši touhu po burgerech, párcích v rohlíku, křupavých hranolkách, dobrém pivu, svěžích drincích a občas přidají bonus například v podobě lobster rolls. Vařený humr v nasládlé briošce, to je dekadence i slast, na kterou u nás často nenarazíte. Ale není třeba chodit až do požitkářských extrémů, objednejte si cokoli ze stálého menu a zjistíte, že bacon cheeseslider (malý burger) s dokonale křupavou slaninou a rozpečeným čedarem zažene smutky mnohem lépe a rychleji než všechno dělání světa. Nebo si dejte New York hot dog s karamelizovanou cibulí, tou samou báječnou slaninou, hořčicí a kečupem a v duchu si zazpívejte s Frankem Sinatrou New York, New York, a jako byste tam byli. Zapijte to vinohradskou 11“ nebo koriandrovým martini a jděte v klidu domů, ani po dvouhodinové meditaci by vám nebylo lépe.

 Mr. HotDoG. Párky v rohlíku všecho druhu a všech náplní tu doplňují skvělé miniburgery a křupavé hranolky

The Real Meat Society (Náplavní 2011/5, Praha 2)

Známé řeznictví šéťkuchaře Paula Daye se vloni rozrostlo o další prostor, ve kterém si můžete dát vymazlené sendviče z toho nejlepšího masa, jaké je u nás k dostání. Obsluhující mladík se na vás mile usměje a nesměle řekne, že nemluví česky, ale objednat si zvládnete i bez znalosti angličtiny. V nabídce bývají dva sendviče v dobrém domácím pečivu. Náplň se mění podle toho, co je zrovna k mání.

Může to být trhané jehněčí doplněné o tzatziki. Může to být kousek přeštíka s křupavou kůží a jablečnou omáčkou nebo sekaná s volským okem a sýrem, vše v dokonalém poměru. Mají tu i pivo od Matušky a ještě zvládnete nakoupit nějaké dobroty na doma.

  The Real Meat Society. Paul Day si umí pohrát nejen s jídly ve svých restauracích, ale i se sendviči ve svém řeznictví


Čtěte o putování po gastronomii jihomoravské metropole:

Brno, Brno, restaurací plno

 Super Panda Circus


BUcheck (Zelný trh 18, Brno)

To je vražda, napsala. Pokud jste o tomhle foodtrucku doteď nevěděli, nezkoušejte nás žalovat, že jste se na základě našeho doporučení stali závislými na nebesky měkkém, dokonale ochuceném bůčku s koriandrem, arašídy a hoisin omáčkou v máslové briošce. Tohle jídlo zkrátka nejde ochutnat jen jednou a tímto vás důrazně varujeme. Zvlášť když si k němu dáte na sádle smažené křupavé silnější hranolky s některou z domácích omáček. Pokud by vám snad byl bůček proti mysli, můžete si dát místo něj třeba trhané vepřové nebo „jakože dietní“ grilovaný sýr. Zbude-li vám místo, vyzkoušejte i některý ze zdejších dortů, ale to už si opravdu budete muset povolit pásek. Jsou místa, pro která by stálo za to přestěhovat se do Brna, a tohle je jedno z nich.

BUcheck. Checkujte Bucheck, protože to, co na Zelňáku dělá Zuzana s Peterem, si u nás jinde nedáte

Kafe & Kobliha (Pekařská 433/68, Brno)

Osladit si život vždycky nestačí. Někdy je třeba přidat i pořádnou dávku tuku a zapít to dobrou kávou. Nebezpečnou kombinaci koblih, donutů a výběrové kávy nabízí příznačně pojmenovaný brněnský podnik.

Sympatické místo plné světla a dobré nálady servíruje každý měsíc nové chuťové variace a fantazii nedrží zrovna na uzdě. Tento měsíc rozhodně vyzkoušejte donut s výrazně Halovou borůvkovou polevou, ve kterém vedle borůvek ucítíte i bourbon a bazalku. Zdobený je pistáciemi a borůvkami, je krásný a nepřeslazený. Štědřejší dávku tuku i cukru si můžete dát v podobě koblihového větrníku plněného krémem s espresem a medem, zdobeného slaným karamelem. Poleva se vám bude trochu lepit na nos, ale komu by to vadilo? Sladkost vyrovnejte hořkokyselou kávou a s klidnou myslí se vydejte vstříc světu.

 Kafe & Kobliha. Název mluví za všechno. Koblihy a donuty v kombinaci s výběrovou kávou jsou neodolatelné

La Speranza (Lidická 32, Brno)

Kulatá, relativně levná a skvělá může být dobře připravená pizza. V Itálii ji najdete pomalu na každém rohu, a protože ne každý má chuť na to sníst ji celou, prodává se krájená na trojúhelníky za nižší jednotky eura. Na jednu takovou pizzu „al taglio“, prodávanou vedle právnické fakulty v Boloni, vzpomínám dodnes. Po dobu mého studia tvořila základ jídelníčku většiny mých spolužáků i mě samotné.

Ale najít u nás nějakou alespoň trochu podobnou není vůbec snadné. Nakonec se to ale povedlo na doporučení brněnských foodies. Nezávisle se shodli na tom, že své chutě chodí uspokojovat do podniku se symbolickým názvem La Speranza. Naděje na pořádnou pizzu al taglio tedy žije. Živí ji malé bistro, které vypadá přesně jako ta v Itálii. Stojí se v něm relativně dlouhá fronta, a když se prostojíte až k pokladně, jednoduše ukážete na ty kousky, které vás zaujaly. Společné budou mít tenké těsto se silnějším okrajem typické pro neapolskou pizzu a italské ingredience na povrchu placky. I jejich kombinace jsou původní. Pizzu Hawai tu nenajdete, a to nejen proto, že jsou tu pizzy dost netradičně pojmenované po známých fotbalových hráčích. K dokonalosti jim chybí jen vůně a chuť ohně, protože se připravují v elektrické peci.

 La Speranza. Brno dává naději, že se i u nás bude prodávat dobrá pizza al taglio z kvalitních surovin

Faency Fries (Přívozská 9, Ostrava)

Křupavý ostravský koncept zaměřený na hranolky se začíná rozpínat i do dalších regionů. Nadvakrát smažené hranolky v typickém kornoutu se zvláštní kapsičkou na dip, resp. omáčku, si můžete dát i v Olomouci, chystají se pobočky v Liberci i v Praze. Způsob přípravy se podobá tomu belgickému. Spočívá v delším smažení na nízkou teplotu, krátké pauze a pak rychlém dosmažení v rozpáleném oleji těsně před podáváním. Fffincy Fries drží krok s výživovými trendy, a tak bohužel na smažení nepoužívají tradiční hovězí lůj, ale rostlinný olej. Ten sice hranolkám ubírá na chuti, umožňuje ale jejich konzumaci vegetariánům a veganům. Pro ně tu mají i speciální veganský dip, ale vy si klidně dejte lehce pikantní chilli majonézu, nasládlou švestkovou omáčku nebo tatarku. Dipy můžete i kombinovat.

 Faency Fries. Hranolky, které myslí i na vegany. Podávají se ve stylovém kornoutu s kapsičkou na omáčku

Přečtěte si další recenze:

Benjamin: čerstvý vítr vane z Norské

Ristorante Santo: Itálie na soutoku

Vinný bar Thir: zázrak v Táboře

Flambované Vary aneb Stroj času

Restaurace Šupina: okolo Třeboně

Crazy Daisy: bláznivá mixologie

Café Lounge: kavárna se špičkovým jídlem

Taro Restaurant: fine dining po vietnamsku

Levitate Restaurant: koncept zvítězil nad zdravým rozumem

Bistrot 104: vím, kde sever není

Bistro Grils: vůně ohně a výpeku

Sia restaurant: Úspěšná restaurace snadno a rychle

Restaurace Tiskárna: těžká záhada

Bistro Kaprova: večeře v knihkupectví

QQ Asian Kitchen: Neformální Asie

Cukrárna Myšák: Jen pro ten dnešní den

Málo známá Korea

Nostress: žádný stres, jen dobré jídlo

Mezi domky, mezi poli

ebf - tip - debata

Velká úroda v pražském Grand Cru

Cicala Trattoria: stará dobrá Itálie


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).