Menu Zavřít

Musk: Člověk poletí na Mars v roce 2024

10. 6. 2016
Autor: ČTK

Americký miliardář a vizionář Elon Musk chce poslat lidstvo k rudé planetě již za devět let. Další ze svých ambiciózních plánů zatím pouze nastínil, podrobnější plán – včetně následné kolonizace Marsu – hodlá představit již v září. Cesta na Mars stále skýtá mnoho překážek, mimo jiné otázku návratu.

„Pokud věci půjdou podle plánu, měli bychom být schopni poslat člověka na Mars v roce 2024, s příletem v roce 2025,“ prohlásil Elon Musk podle CNN ve středu na technologické konferenci v Kalifornii.

Cestu lidské posádky na Mars Musk plánuje minimálně od roku 2014. A nejen to – miliardář chce rudou planetu osídlit. Podrobnější plán letu a následné kolonizace Musk, který již dříve prozradil, že by rád na Marsu zemřel, odkryje letos v září.

Již v roce 2018, ještě bez lidské posádky, má letět poprvé na Mars loď Dragon V2 Muskovi společnosti SpaceX. Poté chce posílat mise na Mars při každé příležitosti, tedy přibližně každých 26 měsíců.

EBF24

„Má (Dragon V2) vnitřní prostor většího SUV,“ prozradil Musk. To není ideální vzhledem k tomu, že cesta potrvá podle Muska půl roku (jiné odhady hovoří až o 18 měsících). Co je však podstatnější – raketa se nemůže vrátit zpět k Zemi. Na misi lidské posádky tak musí SpaceX svůj „raketový park“ vylepšit.

Zájmem Muska však prý není, aby lidstvo opustilo zemi, jak naznačil šéf Amazonu Jeff Bezos. „Ne, myslím si, že je skvělá – proč bychom Zemi opouštěli, je tu vážně krásně,“ řekl Musk.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).