Menu Zavřít

Muž, který prodal fotbal

22. 8. 2016
Autor: Euro.cz

Asi nikdo neilustroval lesk a bídu současného světového sportu lépe než Joao Havelange

Olympijské Rio se probouzelo do jedenáctého dne letních her, Brazílie ale na okamžik přestala řešit výsledky. V úterý 16. srpna ráno přišla z nemocnice Samaritano v metropolitní čtvrti Botafogo zpráva o smrti stoletého Joaoa Havelange (8. května 1916 - 16. srpna 2016).

Sportovce, právníka, šéfa světového fotbalu, propagátora první jihoamerické olympiády, ale také autokratického bafuňáře, který se neštítil úplatků.

„Zemřel Joao Havelange, bývalý šéf FIFA. Fotbal mu dal opravdu hodně. Ano, čtete správně,“ podotkl tento týden bývalý anglický fotbalový reprezentant Gary Lineker.

Zrod bafuňáře

Svět se o mladém brazilském právníkovi dozvěděl poprvé v roce 1936, kdy svou zemi reprezentoval v plavání na olympiádě v Berlíně. Pod pěti kruhy se ukázal i o šestnáct let později v Helsinkách. Tentokrát jako hráč vodního póla.

A se sportem se nerozloučil ani po ukončení aktivní kariéry. V roce 1958, tehdy mu bylo 42 let, stanul v čele Brazilské sportovní federace. I když zaštiťovala všechny sporty, prioritou byl fotbal. A ten brazilský prožíval své zlaté období ozdobené hvězdou jménem Pelé.

Produkt jménem fotbal

Havelangovy choutky rostly. Namlsaný úspěchy brazilské kopané a s Pelém v zádech začal usilovat o prezidentské křeslo mezinárodní fotbalové federace FIFA.

Před volbou v roce 1974 tandem Havelange & Pelé navštívil 86 zemí, za lobbing utratil miliony dolarů.

Jak vypíchl britský deník The Guardian, svou kandidaturu stavěl na kritice Evropy a slibech rozvojovým zemím. Ve federaci měly získat nejen větší vliv, ale po jeho případném zvolení i více finančních příspěvků.

„Havelange viděl do budoucnosti.

Věděl, že pokud se stane prezidentem jediné federace řídící si své mistrovství světa, pak si může užívat obrovské ekonomické síly,“ řekl před 24 lety Patrick Nally. Tenhle pionýr moderního sportovního marketingu Havelangovi s kandidaturou v roce 1974 pomáhal.

A není se co divit, že svou misi splnil.

„Přišel jsem, abych od základu změnil způsob, jakým FIFA pracuje. Přišel jsem, abych prodával produkt jménem fotbal, pronesl Joao Havelange jako čerstvý prezident federace.

Jeho čtyřiadvacetiletá éra v čele světového fotbalu znamenala komercionalizaci a propojení sportu s velkými firmami, exkluzivní práva na vysílání zápasů a inzerci získala jediná agentura ISL.

Změnila se rovněž pravidla šampionátů -počet týmů se zdvojnásobil na 32, FIFA začala pořádat i mistrovství světa mladých hráčů a žen.

Vybojoval i olympiádu

Sportovci a funkcionáři si na Havelangovy špinavé a diktátorské metody zvykli anebo je snášeli se skřípějícími zuby. Ostrou ránu ale protřelému šíbrovi zasadila dlouholetá práce britského investigativce Andrewa Jenningse. Ten zjistil, že agentura ISL zaplatila Havelangovi na úplatcích zhruba 50 milionů dolarů. A další milion podle Jenningse získal i od Seppa Blattera, kterému v roce 1998 pomohl do čela FIFA.

Nedlouho poté Havelange po mnoha desetiletích odešel z Mezinárodního olympijského výboru. Ještě předtím ale naposledy využil své dovednosti - bez něj by Brazílie letošní olympiádu nezískala. „Všechny vás zvu do mého města k poctě her a mých stých narozenin. Připojte se ke mně a naplňme tento sen, prohlásil v roce 2009, když Rio de Janeiro uspělo s kandidaturou.

MMF24

Chtěl běžet s pochodní, ale to už mu nemoc nedovolila. Umíral na zápal plic, zatímco na hlavním olympijském stadionu nesoucím jeho jméno soutěžili nejlepší atleti světa.

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).