Menu Zavřít

Muž s kufříkem

7. 12. 2015
Autor: Euro.cz

Bombardování Jugoslávie, přijetí Číny do WTO, odvrácení války v Kašmíru –

milníky éry Billa Clintona, pod nimiž je podepsán Sandy Berger

Bílý dům v minulosti zaměstnával národní bezpečnostní poradce typu Henryho Kissingera, Zbigniewa Brzezinského a nakonec i Condoleezzu Riceovou, kteří v roli globálních stratégů toužili měnit dějiny. Obchodní právník, lobbista a autor projevů Sandy Berger k těmto lidem nepatřil – svou roli spatřoval v tom, že prezidenta seznámí se všemi scénáři a nechá jej vybrat i z protichůdných možností. Sandy Berger (28. října 1945 – 2. prosince 2015) se stejně ale nakonec připojí k výše jmenovaným kormidelníkům, ač o jejich roli nestál.

ADVOKÁT PEKINGU

Kdo si dnes pamatuje jména jako Tom Donilon, James Jones nebo Stephen Hadley? To všechno byli prezidentští poradci pro národní bezpečnost v poslední dekádě. Nikdo je nezná. Možná proto, že Obamova administrativa žádnou zahraniční politiku hodnou toho jména nedělá, ovšem nezapomeňme, že ani Bill Clinton neměl velké ambice usměrňovat tok dějin. A když už se v letech 1997 až 2001 několikrát rozhoupal k razantním řešením, stál za tím pokaždé Sandy Berger.

Byl to Berger, kdo ho jako bývalý konzultant pracující pro Peking nenápadně nadchl pro nápad přijmout Čínu do WTO. Cílem bylo zkultivovat komunistickou diktaturu skrze čilé obchodní styky. O tom, zda se kultivace daří, se vedou ostré spory, ovšem „made in China“ na americkém trhu docela dobře zdomácnělo. Byl to Berger, označovaný odpůrci za šedou eminenci (pro svůj zvyk chodit všude s kufříkem a tvářit se jako Clintonův spolužák), kdo v červenci 1999 prezidentovi – docela „nebergerovsky“ – přikázal zkrotit pákistánského premiéra Nawáze Šarífa a zabránit tomu, aby lokální konflikt o Kašmír přerostl v nukleární válku.

Pokud jde o bombardování Jugoslávie, Berger se tentokrát (docela bergerovsky) neklonil k žádné z možností a poctivě varoval prezidenta před roztržkou s Ruskem a některými evropskými spojenci. Clinton riziko srdnatě přijal. Sandy Berger si naopak prý dost sliboval od bombardování chemičky v Súdánu a výcvikového tábora al­Káidy v létě 1998. Zde byly výsledky ovšem tristní – výrobu chemických zbraní v Súdánu pozdější zprávy rozvědky nepotvrdily a tomahavk vystřelený na Afghánistán mířil dobře, ale Usáma bin Ládin tábor opustil pár hodin předtím.

VŠICHNI DIKTÁTOŘI NA ELBU

Prominentní role Sandyho Bergera v Bílém domě spočívala v tom, že jako bývalý osobní poradce Billa Clintona a veterán demokratické politiky – pracoval od 70. let – smísil ve druhé polovině 90. let roli osobního konzultanta s poradcem pro národní bezpečnost a radil Clintonovi prakticky se vším, včetně obrany proti impeachmentu.

WT100

Přestože zvnějšku působil jako suchar, nechyběl mu údajně smysl pro osobitý humor. Při jedné zahraniční cestě do Evropy seznámil novináře se svým „podnikatelským záměrem“ vybudovat na ostrově Elba, kde svého času pobýval ve vyhnanství Napoleon, rozsáhlé ubytovací zařízení pro všechny sesazené diktátory světa. Během dlouhých procházek po ostrově by „diktátoři mohli probírat svá bývalá impéria a k dispozici by jim byla pobočka švýcarské banky“, doplnil tehdy poťouchle Berger.

O autorovi| LUBOŠ HEGER, heger@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).