Menu Zavřít

My nic, my muzikanti

15. 11. 2002
Autor: Euro.cz

(EURO 43/2002)

Paragraf 21a zákona o účetnictví stanoví, že povinnost zveřejnění splní účetní jednotka okamžikem doručení účetní závěrky a/nebo výroční zprávy příslušnému rejstříkovému soudu. Mohu doložit doklad, kterým soud potvrdil převzetí výše uvedených dokumentů společnosti Carrefour, o čemž jsem vás informovala. Zpracování dokladů soudem, a tudíž umožnění jejich přístupnosti v rámci sbírky listin je proces, který žádný z povinných subjektů není schopen ovlivnit. Z toho tedy vyplývá, že k posouzení, zda konkrétní společnost dostála své povinnosti, není skutečnost, zda je příslušný dokument již zaevidován a fyzicky uložen ve sbírce listin, ale to, že společnost je schopna prokázat, že podklady doručila v termínu. Pro úplnost mi dovolte dodat, že termín pro splnění povinnosti zveřejnění podkladů za příslušné účetní období je nejpozději konec bezprostředně následujícího účetního období. S ohledem na rok 2001 tento termín končí 31. 12. 2002.
Vaše ověření u rejstříkového soudu se tedy netýkalo splnění zákonné povinnosti firem, které uvádíte ve vašem seznamu hříšníků, ale pouze skutečnosti, zda soud již podání zpracoval a uložil do sbírky listin, a jsou tedy na soudě ve sbírce fyzicky k nahlédnutí.
Společnost Carrefour respektuje a dodržuje platnou legislativu ČR. Ničeho se nedopustila a žádná finanční pokuta jí nehrozí. Podstata celé kauzy je založena buď na neznalosti zákona, anebo ve snaze vyzdvihnout „bílé vrány“ a najít prostor, jak o nich hezky pohovořit.
Společnost Carrefour se cítí velmi poškozena, neboť její jméno je dáváno do souvislosti s firmami, které nedodržují zákon, kterým hrozí pokuta, které jsou si vědomy svého prohřešku a tak dále. Rovněž váš komentář k tomu, co jsem řekla, je zřejmě lež. Nemám špatné informace, ale pravdivé. Vaše polemika nad tím, že pracovník nestačil odnést závěrky na obchodní soud, je zřejmě vykonstruovaná lež.

Jana Havlíčková,
mluvčí společnosti Carrefour Česká republika

Vyjádření redakce: Máte pravdu, že stěží můžete ovlivnit, kdy soudní úředníci závěrku předají do sbírky listin a máte pravdu, že lhůta vyprší až na konci roku. Dovolím si však upozornit, že vaše námitky jsou na místě jen formálně a předpokládám, že si toho jste vědoma. Když jsem se snažil dobrat vaší účetní závěrky, prohlásila jste, že „oficiální forma zveřejnění ve sbírce byla provedena“ a že „každý, kdo má zájem o výsledky hospodaření firmy, nalezne je v přesné formě v obchodním rejstříku“. Když jsem vás však upozornil na to, že ve sbírce listin vaše výkazy dosud nejsou a požádal vás o laskavé zaslání konkrétních údajů ze závěrky, nevyhověla jste mi, ač by tyto údaje dle vašich slov měly být veřejné. Nemluvě o tom, že podle příslušného vládního nařízení byste měli uložení výkazů ve sbírce oznámit sdělením publikovaným v obchodním věstníku, což se rovněž dosud nestalo. A už vůbec nemluvě o faktu, že například ve sbírce chybí i vaše závěrka za rok 2000 – i když v daném případě můžete vcelku úspěšně namítnout, že tehdy vám takovou povinnost zákony přímo nepřikazovaly, nemůžete přehlédnout, že například váš konkurent Tesco Stores publikoval i své starší výkazy. Nikdo vaši firmu nevědomky ani úmyslně nepoškodil, pouze jsme po pravdě uvedli, že účetní závěrka firmy Carrefour k danému datu zatím ve sbírce listin chybí, třebaže mluvčí tvrdí, že tam je. Nechápu, co vás vedlo k tomu, že jste konstatování faktického stavu označila za projev mé snahy „hezky napsat“ o vašich konkurentech. Dostali naprosto stejný prostor ke komentování výsledků svého hospodaření, jakého by se dostalo i vaší společnosti, kdyby se nezdráhala poskytnout týdeníku EURO k publikování údajně veřejnou závěrku.

Společnost Tesco Stores v souladu se zákonem odevzdala účetní závěrku již 3. června 2002, což potvrzuje kopie potvrzení o uložení účetní závěrky do sbírky listin rejstříkového soudu. Okamžikem předání účetní závěrky společnost splnila svou zákonnou povinnost.
Uznávám právo pana Fekara jako nezávislého novináře zajímat se o veřejně důležité věci, a pokud jeho pozornost upoutá skutečnost, která není v souladu s veřejným blahem, upozornit na tuto událost své čtenáře a případně i příslušné orgány. Na druhé straně nemůžu souhlasit s jednostranným výkladem faktů bez jejich ověření nebo dokonce odmítnutí předložených důkazů, zvlášť když těmito nepodloženými tvrzeními pan Fekar poškozuje dobré jméno společnosti, ve které pracuji.

Martina Čermáková,
Corporate Affairs Coordinator Tesco Stores ČR

EBF24

Vyjádření redakce:
Skutečnost, že ve sbírce listin závěrka firmy Tesco Stores za loňský rok zatím není veřejně dostupná, ověřena byla. Máte ale pravdu, že nikoliv vaší vinou, ale pomalé práce české justice. Navíc musím uznat, že poté, co jsem vás o závěrky požádal, na rozdíl od konkurenčního Carrefouru jsem je od vás získal, což jsem v článku ale neuvedl. Pokud se cítíte v této souvislosti dotčeni, přijměte, prosím, mou omluvu.

Zdeněk Fekar

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).