Menu Zavřít

Mzdy zaměstnanců dopravního podniku se zvýší. Předcházela tomu tvrdá jednání

23. 12. 2016
Autor: DPP

Mzdy zaměstnanců pražského dopravního podniku (DPP) se od ledna 2017 zvýší o 1,7 procenta. V následujících letech pak o jedno procento nad inflaci. Zaměstnanci rovněž dostanou stravenky ve výši 90 korun a nově budou moci využít takzvané sick days. Vyplývá to z dodatku kolektivní smlouvy, který podepsali ředitel DPP Martin Gillar a zástupci odborářů. Kolektivní smlouva bude platit do roku 2020. Průměrná mzda v dopravním podniku je 34 500 korun.

„Byla to korektní, ale velmi tvrdá vyjednávání. Zajistili jsme našim zaměstnancům postupné navyšování mezd až do roku 2020, na druhé straně vedení DPP nyní má jistotu ohledně mzdových nároků na delší dobu. Navýšení mezd vyvážíme provozními úsporami, jako jsou náklady na energie, spotřeba materiálů, úspory hodnot finančních služeb nebo pojištění,“ řekl Gillar. Dodatek nabude účinnosti 1. ledna 2017.

Lidé dostanou od zaměstnavatele v rámci benefitů stravenky za 90 korun, jejichž hodnota se postupně zvýší až na 110 korun v roce 2020. Podnik zaplatí zaměstnancům polovinu ceny stravenky.

Dopravní podnik také zvýší příspěvky na penzijní spoření o 150 korun na 1000 korun měsíčně a navýší roční hodnotu poukázek FlexiPASS na 3200 korun. V dalších letech počítá vedení podniku s navýšením obou benefitů. Nově budou moci zaměstnanci využít takzvaných sick days. „Nakonec jsme se dohodli na třech dnech,“ řekl Gillar. Podle něj to umožní lidem vrátit se co nejrychleji do práce a nebudou si muset nechat od lékaře vypisovat neschopenku.

CIF24

Jednání trvala měsíce

Vedení podniku jednalo s odboráři o dodatku několik měsíců. Odboráři původně oznámili, že chtějí zvednout platy až o sedm procent, na to ale vedení nepřistoupilo. Výsledná dohoda znamená podle Gillara pro dopravní podnik zhruba třetinovou finanční zátěž oproti původním požadavkům. Pod podepsaný dodatek se nakonec podepsalo všech 23 odborových organizací, které se vyjednávání účastnily.

Provoz dopravního podniku ročně Praha dotuje více než 11 miliardami, dalších několik miliard získá DPP sám například prodejem jízdenek. Podnik provozuje tři linky metra, tramvaje i autobusy, stará se rovněž o lanovku na Petřín a lanovku v ZOO v Troji. Dopravce je největší městskou firmou a zaměstnává přes deset tisíc lidí.

Dále čtěte:

Rencar podal žalobu na dopravní podnik, zajímá ho platnost smlouvy

Boj Dopravního podniku a firmy Rencar o reklamu v metru vrcholí


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).