Menu Zavřít

Na chatu s vyšetřovatelem

6. 5. 2004
Autor: Euro.cz

Policista Pospíšil poškozuje průmyslový park

Práce jihlavského policejního komisaře Jiřího Pospíšila, který obvinil manažery firem ICOM, Motorpal a Kostelecké uzeniny ze závažné hospodářské kriminality a vyšetřování vedl podezřelým způsobem (EURO 17/2004), se negativně dotýká nejen obviněných, ale i celého města. Zaprvé zhruba každý sedmý práceschopný obyvatel Jihlavy je totiž zaměstnancem jedné ze tří výše zmíněných firem a podnik, jehož kompletní vedení dostane od policisty cejch tunelářů, je samozřejmě okamžitě pro své partnery méně důvěryhodný a ekonomicky ho to musí poškodit. A zadruhé Jihlava se snaží prezentovat světu jako průmyslové centrum kraje Vysočina a nalákat cizí investory do nově vybudované průmyslové zóny. „Budovala se se státní dotací. Město Jihlava má v tom projektu uloženy také své peníze, takže to nyní musí samozřejmě nabízet. Tak jezdíme po veletrzích, teď pojede primátor do Londýna, a prezentujeme jihlavskou průmyslovou zónu. Rozsah je asi čtyřicet hektarů. Zatím jsme však žádného významného investora nepřitáhli. Aktivity vyšetřovatele Pospíšila samozřejmě potenciální investory odrazují, a tím Jihlavu poškozují,“ říká náměstek jihlavského primátora František Zelníček.

Komunální satisfakce.

Zelníček je také jedním z Pospíšilem obviněných v kauze ICOM. Jeho příběh však ukazuje nejen, jak podivně pracuje vyšetřovatel Pospíšil a jak pomalu funguje česká justice, ale také jak jihlavští občané hodnotí práci policejního komisaře. Zelníček je již šest let obviněn ze zneužívání informací v obchodním styku a zatím nepadl verdikt ani soudu první instance.
V roce 1998 kandidoval za ČSSD ve volbách do Poslanecké sněmovny. Když jej začala policie stíhat pro podezření z tunelování, musel z kandidátky strany, jejímž tahákem měly být „čisté ruce“, odstoupit. Dříve než mu vyšetřovatel obvinění doručil, mohl si jej spolu s celým městem přečíst 12. června 1998 na první straně Jihlavských listů. Do podzimních komunálních voleb však šel. Věřil, že padesátitisícová Jihlava není tak velkým městem, kde by nemohl zvládnout voličům vysvětlit podstatu obvinění. „I když se v tisku objevovalo dost útoků proti mně, byl jsem v roce 1998 zvolen místostarostou. Čtyři roky jsem pracoval na radnici a v roce 2002 jsem opět úspěšně prošel komunálními volbami. To už se útoky proti mé osobě kvůli obvinění z roku 1998 tak často neobjevovaly. Lidé věděli, že když za mnou na radnici přijdou, tak s nimi normálně jednám. Dokonce i vyšetřovatel Pospíšil mi v jednom rozhovoru řekl, jak to na radnici dobře vedeme,“ říká dnešní první náměstek jihlavského primátora.

O tebe mi nejde.

„S Pospíšilem je problém jeden. On z toho zpočátku chtěl udělat monstr proces, že dopadl organizovanou skupinu tunelářů. Na začátku září 1998, kdy ještě neměl vypracovaný ani jeden znalecký posudek, kdy šetření bylo v samém počátku, řekl pro MF Dnes, že v mém případě na devadesát pět procent podá návrh na obžalobu. Ten podal, i když obvinění postupně zmírňoval a mně osobně nakonec tady v Radniční restauraci řekl, že o moji osobu mu vůbec nejde a nikdy ani nešlo, že on chce dostat Kratochvíla s Leopoldem,“ říká Zelníček. Je-li to pravda, pak policista vědomě obvinil i osobu, o níž věděl, že je nevinná. Zelníčkovo tvrzení v březnu písemně potvrdila Eliška Christková, která s ním seděla u jednoho stolu právě v Radniční restauraci. Týdeník EURO má k dispozici kopii jejího prohlášení, kde je ještě uvedeno, že major Pospíšil je oba pozval na svoji chatu.

MMF24

Korespondence s ministrem Grossem

Kdo psal a inzeroval Otevřený dopis ministrům spravedlnosti a vnitra o trestním stíhání generálního ředitele podniku ICOM transport Zdeňka Kratochvíla otiskly loni v létě Hospodářské noviny. Formou placenou inzerci bylo uvedeno, že trestní stíhání Kratochvíla „je provázeno řadou protiprávních postupů“ a toto dokumentováno třemi příklady. Podepsány pod dopisem byly dozorčí rada ICOM transport a odborové organizace při ICOM transport. Poslanec Petr Nečas se s žádostí o prošetření případu obrátil na ministra vnitra. Stanislav Gross mu odpověděl v říjnu a uvedl, že všechny Kratochvílovy stížnosti jsou neoprávněné a trestní stíhání probíhá v souladu se zákonem. Gross navíc zmiňuje osobní dopis, který mu poslal předseda Odborového svazu dopravy Jiří Kolář, podle nějž jedna ze dvou odborových organizací působících při ICOM transport se od otevřeného dopisu „plně distancuje“. Odborář Kolář navíc v dopise ministrovi tvrdí, že dle sdělení inzerce Hospodářských novin byl zadavatelem inzerátu „Otevřený dopis“ sám Kratochvíl.
Jenže se ukázalo, že Kolář nemluví pravdu a Gross byl mystifikován. Zástupce vydavatele Hospodářských novin písemně potvrdil, že Zdeněk Kratochvíl nebyl zadavatelem inzerátu, a zástupci odborových organizací při podniku ICOM transport před notářem potvrdili, že s obsahem otevřeného dopisu souhlasí a v žádném případě se od něj nedistancují. Několik odborových organizací, které spadají pod Odborový svaz dopravy, navíc napsalo jeho předsedovi Jiřímu Kolářovi protestní dopis a žádost o omluvu za jeho nepravdivá tvrzení.
Když šéf firmy ICOM tyto skutečnosti sdělil ministru vnitra, ten nejenže se neomluvil a nenapsal poslanci Nečasovi novou zprávu, ale arogantně odpověděl: „Obsah původního dopisu byl zpracován na základě prováděného šetření specialistů Policejního prezidia ČR a skutečnosti zde uvedené se zakládají na pravdě, a proto nevidím žádný důvod, abych v jeho obsahu cokoli měnil.“

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).